Rygge kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Rygge»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rygge kommune
0136 Rygge komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0136
Fylke Østfold
Kommunesenter Dilling
Areal i  km²(2020) 74,19 km²
Folketall 2020 16 083 (2018)
Grunnlagt 1838
Opphørte 2020
Nå del av Moss kommune
Målform Bokmål

Rygge kommune var en kommune i Østfold. Den ble oppretta i 1838, og ble 1. januar 2020 slått sammen med Moss kommune. Den grenser i vest mot Oslofjorden, i nord mot Moss, i nord-øst mot Våler, og i øst og sør mot Råde. Høyeste punkt er Vardeåsen, ikke mer enn 88 moh. Rundt halvparten av befolkningen bor i det tettbebygde området nord i kommunen som egentlig er en del av Moss tettsted.

Tidligere het bygda Ryggiof, og dette navnet var i bruk opp til rundt slutten av middelalderen. Flere forskjellige skrivemåter har vært brukt, blant annet: Ryggiof, Rydiof, Ryghia, Røyghe, Ryggaa, Rygge. Bakgrunnen for dette navnet er noe uklart, men kommer trolig av ordene rygg - i form av en høyde og hov i form av et gudetempel. Altså «Hovet på åskammen».

1901 var det første året kvinner kunne velges inn i kommunestyrer i Norge, og dette året valgte man i Rygge inn Maren Lindseth som kommunestyrerepresentant. Hun satt til 1904, og etter dette skulle det gå 47 år før det kom ei ny kvinne inn i kommunestyret.

Rygges kommunevåpen, som ble godkjent i 1984, besto av en spore i gull på rød bunn. Dette ble i 2020 den sammenslåtte kommunens våpen.

I Rygge kommune ligger Moss lufthavn, Rygge.

Kjente innbyggere i Rygge

Tettsteder i Rygge kommune

Se også listen over garder i Rygge.

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Rygge kommune» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.