Bergergrinda under Østre Berger (Kongsvinger gnr. 126/1)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bergergrinda
Bergergrinda.jpeg
Husmannsplassen Bergergrinda inntegnet på dagens kart. Plassen lå ved den gamle vegen mellom Østre Berger og Brudal. Kartverket.
Først nevnt: Ca. 1830
Sokn: Brandval
Fylke: Innlandet (tidl. Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Bnr: u. 126
Type: Tidl. husmannsplass

Bergergrinda var en husmannsplass under Østre Berger på Brandval østside i tidligere Brandval kommune, i nåværende Kongsvinger kommune. Plassen tilhørte i sin tid Gjølstad og Lepengen skolekrets, senere Brøderud krets. Den lå langs den gamle vegen fra Østre Berger mot Brudal og Sørroa og ved en port (grind) i et gjerde knapt 300 m øst for gardstunet.

Beboere

Peder Jonsen, eller Per Jonsson, født 1807 i Östmark i Sverige, og Maren Jonsdatter, født 1807 på Korperud, er begge i tjeneste på Hanestad når de gifter seg i 1829. Foreldrene til Maren hadde flyttet rundt 1820 til Haneborg.

Peder og Maren fikk tre barn før de etablerer seg på Bergergrinda. Datteren Ragnhild ble i 1853 gift med Arne Gundersen og en tid bosatt på naboplassen Heklerud. Sønnen Jon, ble gift med Olea Eriksdatter fra Løvberget i 1859. De får datteren Emilie i 1860 som i 1865 bor hun hos besteforeldrene på Løvberget, mens foreldrene og øvrige barn er husmenn på plassen Sørli ved Sigernessjøen i Vinger og flyttet senere til Eidskog.

Ved tellingen 1865 er det bare Maren igjen på Bergergrinda. Hun er 59 år og enke, og hun nyter hjelp fra fattigkassen. Hun har verken avling eller husdyr. Ved tellingen 1875 er Maren husmannskone med jord og har delvis fattigstøtte, og nå har hun fått selskap av søsteren Johanne, født 1820, som ernærer seg med forskjellig håndarbeid. Dette året før plassen 2 sauer og setter 1/2 tønne poteter.

Bergergrinda er også bebodd ved tellingen 1891, men nå er det bare Johanne Jonsdatter igjen, for Maren døde 1889. Johanne var født 1820 da foreldrene Jon og Ragnhild var innerster på Nordre Sjøli, men de ble snart husmenn på Haneborg. I 1865 bodde Johanne som enke og losjerende legdlem på Riverud. Johanne J. Bergergrinden døde på Hokkåsen som fattiglem. i september 1901

Etter at Johanne flyttet ut på slutten av 1890-tallet, gikk Bergergrinda inn i hovedbruket Østre Berger.

Se også

Kilder og litteratur

Første versjon av denne artikkelen ble skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av informasjon fra Halvor Noer, folketellinger, matrikler, pantebøker, kirkebøker, gravminner og gamle kart og aviser, samt avstemt mot de første bygdebøkene: