Besserud stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra stasjonsområdet på Besserud stasjon, med Paul Dues opprinnelige stasjonsbygning fra 1898 (senere noe ombygget).
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)
Motiv fra stasjonsområdet med Glosimodts ventepaviljong fra 1916.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Besserud stasjonHolmenkollbanen i Oslo var endestasjon fra 1898 fram til banens forlengelse med Tryvannsbanen i 1916, da under navnet Holmenkollen stasjon (dette navnet ble etter forlengelsen gitt til stasjonen ovenfor).

Stasjonsbygningen ble bygget til Holmenkollbanens åpning i 1898. Den var opprinnelig utformet i drage‐/sveitserstil, tegnet av arkitekt Paul Due og levert av Strømmen Trævarefabrik. Bygningen var opprinnelig utformet identisk med stasjonsbygningen på Slemdal, men speilvendt. Stasjonsbygningen i dag framstår noe endret. Den er panelt, med utvidet tilbygg mot øst. Tømmerkjernen og andre konstruktive elementer er imidlertid intakt.

Ventepaviljongen i retning byen ble oppført i forbindelse med banens forlengelse i 1916. Bygningen er i nybarokk stil med trekk fra nyklassisisme, tegnet av arkitekt Erik Glosimodt. Paviljongen har en grunnflate på 4 x 3 meter og er utformet med tre vegger og åpen søylebåret front.

Vokterboligen ved stasjonen ble i forbindelse med forlengelsen av banen i 1916 flyttet til Lillevann. Den var utformet i sveitserstil.

Vognhallen ved stasjonen ble demontert i forbindelse med forlengelsen av banen.

I Byantikvarens verneplan for Holmenkollbanen fra 2012 ble Besserud stasjon og stasjonsområdet omtalt slik (utdrag):

Stasjonsområdets organisering fremstår som relativt opprinnelig. Forlengelsen av banen i 1916 medførte at vognhallen og vogterboligen ble fjernet, og traseen lagt noe om. Stasjonen og stasjonsbygningen utgjør den opprinnelige endestasjonen, og stasjonsområdet har svært høy verneverdi. Stasjonsbygningen er den eneste av banens opprinnelige bygninger av denne typen som fortsatt står på opprinnelig sted. Bygningen har videre antatt høy grad av materiell autentisitet under nyere kledning.

For mange er Besserud i dag kjent som vekslingspunkt mellom to av Holmenkollstafettens tyngste etapper. Stasjonen ligger 242 meter over havet.

Galleri

Kilder og referanser


Koordinater: 59.9578337° N 10.6716267° Ø5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.