Biskop Berggravs hytte

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gangvei mellom Jutemyrveien og Jerpefaret som går forbi Berggravhytta
Foto: Jon Christofersen

Biskop Berggravs hytte er ei hytte (nå helårsbolig) med adresse Jerpefaret 38 i Asker. Eiendommen ble skilt ut fra Søndre Borgen som hytte i 1909, og fikk navnet Granstua. Adkomstvei var den gangen via Jutemyrveien. Biskop Eivind Berggrav kjøpte hytta i 1939 av grosserer A. Pedersen og bekrev den slik i 1945:

Hytta er av tømmer og i halvannen etasje. Det er en stor peisestue mot syd, kjøkken mot vest og kammers mot øst. Trappen går rett opp fra pesestua til to soverom, et mot nord, og et mot sør. Det er elektrisitet, men ikke innlagt vann og vask. På husets østside, utenfor kammerset, er det en lang altan. Den er beskyttet med et vindu mot nord og har trapp ned mot plenen.

En dramatisk hendelse under okkupasjonen 1940–45 skjedde i Asker i påsken 1942. Et overveldende flertall av norske prester leste opp hyrdebrevet Kirkens Grunn, som konkluderte med at de nedla den statlige del av embetet, men ville ellers fortsette sitt arbeid. Langfredag 1942 skulle dr. theol. Eivind Berggrav preke i Vår Frelsers kirke (nåværende Oslo domkirke). Han og de andre biskopene hadde brutt med staten, og Quisling hadde fratatt ham bispetittelen. Berggrav var blitt nektet å bo i bispeboligen, så han bodde i sin egen hytte på Borgenåsen i Asker. Langfredag morgen gikk han til Asker og tok toget, men da de kom til Hvalstad stasjon, kom det på en mann fra Statspolitiet. Han minnet Berggrav om prekenforbudet, og sendte ham hjem til hytta. Der ble han sittende i husarrest frem til tre uker før frigjøringsdagen 8. mai 1945, da han ble befridd om natten av hjemmefrontstyrkene i Asker og noen av politivaktene som var blitt hans venner. Se Biskop Berggrav internert på Borgen i Asker 1942-1945

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Biskop Berggravs hytte er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.