Bjørneborgen (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingertun (Bjørneborgen).
Foto: Jon Christofersen (2015).

Bjørneborgen er et bolighus på Nordre Borgen i Asker, med gårds- og bruksnummer 5/13. Huset ble påbegynt før eiendommen formelt var skilt ut i 1904. Kitty Wentzels mor, Karen Marie Bætzmann fikk tinglyst rett til «Altanværelset og de to alkover i annen etg mot øst.» Huset ble finansiert ved forskudd på arv.

Bjørn Wentzel som huset var oppkalt etter, skrev mange år senere til sine tremenninger Tora Ursin og Truls Zeiner-Henriksen: «Huset vårt het Bjørneborgen og var ganske stort. Det var matkjeller, vaskerom og kullkjeller. Fra en veranda kom man inn i en stor gang med bred vinkeltrapp opp til annen etasje. Til høyre dør til kjøkken som også hadde egen inngang utenfra. Rett inn stor stue, spisestue og et lite bibliotek. Annen etasje hadde mange soverom pluss fars store atelier. Foran stuen og det store soveværelset var den en stor overbygget veranda med en skjønn utsikt til hovedstaden og fjorden helt ned til Drøbak, innrammet av slanke hvitstammede bjerker, hvor orrfugl og fasaner slo seg ned på vinterstid, og en liten «flaggstanghaug.» Mot de andre Borgengårdene et lavt, langt uthus med stall, gris, do, vedskjul og hønsehus. Og et ishus hvor det ble lagret skårne isblokker i sagflis for at de kunne holde sommeren gjennom til bruk i iskassene, som den gang var et nødvendig inventar i alle kjellere.»

I 1908 hadde ekteparet Wentzel i realiteten skilt lag. Kitty dro til USA med yngstesønnen Bjørn og averterte både Bjørneborgen og Vesleborgen for utleie. I 1910 bodde kongefamiliens tannlege Johan Brun i huset. Bjørneborgen ble så solgt til Georg Næser i 1913, videre til prost Eivind Spenning i 1916. Han forandret navnet til Ingertun etter sin mor. Slinning var Kristianias første sjømannsprest. Han solgte i 1922 eiendommen til Anna Bøe, redaktøren av Urd. Hun bodde der sammen med sine søstre Cecilie og Karoline. Anna Bøe solgte huset til familien Aakrann i 1956. Anna Bøe bodde hos dem til hun døde i april samme år. Aakrann er fremdeles eier av eiendommen (2011).

Litteratur