Anna Bøe (1864–1956)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Anna Bøe»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Bøe. Fra boka Fra Norges Næringsliv, utgitt 1915.
Søstrene Bøes grav på Asker kirkegård.
Foto: Jon Christofersen (2016).

Anna Bøe (født 1. mai 1864 i Christiania, død 1956 i Asker) var journalist og redaktør av bladet Urd fra 1897 til 1933.

Foreldrene var gårdbruker i Røyken Hans Simonsen Bøe og Marie Ringstad. Søstrene Cecilie (1856-1947) og Karoline (1858-1949) var begge født i Røyken. I begynnelsen av 1860-årene solgte foreldrene gården og flyttet til Kampen i Christiania. Her ble Anna født i 1864. Da faren døde, kjøpte moren gården Engelsrud i Asker.

Idéen om å gi ut et dameblad kom fra boktrykker Oscar Andersen. Han fikk Anna og Cecilie med på planene. Anna ble redaktør og Cecilie tok seg av det økonomiske. Urd ble et blad med et kulturelt innhold av meget høy standard.

I 1922 kjøpte søstrene eiendommen Ingertun (Bjørneborgen) i Asker og bodde der til de døde. Søstrene hadde kjøpt inn en sluffe og stas-seletøy som var plassert på Gunnar Isachsens Vardeborg tett ved. Isachsens forpakter måtte flere ganger i uken ta søstrene Bøe ut på tur om vinteren. Forpakter Sem Hålands datter Helbjørg var i flere år hushjelp hos søstrene på Ingertun. På Borgen har Anna Bøe fått en vei oppkalt etter seg, Anna Bøes vei.

Da beslutningen om nedleggelse av Urd var tatt, skrev den siste redaktøren Nils Steen Christensen en minneartikkel om Anna Bøe og hennes Urd. Her er et lite utdrag: «Spesielt har jeg ønsket å karakterisere den person som for mange fremdeles er identisk med den mytologiske skikkelsen, nornen Urd. Jeg tenker på Anna Bøe, journalisten, på forkjemperen for kvinnesaken, på den religiøse tenkeren, på lyrikeren, kort sagt, på mennesket som forente så mange egenskaper og ferdigheter og som naturlig ble midtpunktet og drivende kraft i det miljøet som var Urd….»

Anna, Cecilie og Karoline Bøe ligger i samme grav på Asker kirkegård.

Kort tid før hun døde, uttalte hun: «Biskop Bergrav skal forrette i min begravelse, og det gleder jeg meg til.»

Se Kjeldearkiv:Redaktøren og mennesket Anna Bøe, artikkel av Kåre Bjørset.

Kilder og litteratur