Borgen (strøk i Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Deler av bebyggelsen på Borgen sett fra Bondivann. I bakgrunnen Vardåsen med alpinanlegget.
Foto: Ukjent / Budstikka

Borgen er et strøk i Asker kommune, navn etter Borgen-gårdene. Området avgrenses av Bondivann, Drammensveien og Vardåsmarka og er et høydeplatå med vid utsikt over Askerbygda og Oslofjorden.


Opprinnelse

Bosettingen er blant de eldste i Asker, og det er funnet gravhauger og kokegroper fra tidlig jernalder.

Den nåværende Borgenveien ble bygd i 1960-årene. Gamle Borgenvei går fra Drammensveien og opp til Hagaløkka skole. Tidligere gikk denne veien forbi Borgengårdene og ned til Bondivann. Fra Hagaløkka skole har veien fått navnet Borgentoppen. Veien har dette navnet ned til Søndre Borgen Sykehjem som har adresse Søndre Borgen. Det er i dag gangbro over Bondivann fra Bondivann stasjon til Røykenveien.

Bebyggelse

Utsikt fra åsen over Nordre Borgen. Vi ser Skaugumsåsen, kirken og Askergårdene. Den nærmeste gården er Hagaløkka. Kjerreveien går opp til Borgen. Dr Kierulf var en ivrig fotograf og tok utallige bilder fra Asker
Foto: Hjalmar Kierulf

Borgenåsen opp mot Vardåsen skisenter har villabebyggelse, og Nedre Borgen mot Bondivann har blokker, alt bygd ut i 1960- og 1970-årene.

Mellom Trettestykket og Bondivann bygde Selvaagbygg a/s i begynnelsen av 1970-årene tre store terrassebygg – i tillegg er det rekkehusbebyggelse.

Borgen Skog ble bygd ut med villabebyggelse i 1980-årene.

«Løpende elg» – en bronseskulptur av Skule Waksvik, satt opp av Selvaagbygg a/s i 1970 – står på en åpen plass mellom blokkene der Huldreveien går ned fra Borgenveien. Vardefaret, som går opp til Vardåsen kirke, følger stort sett det gamle kirkefaret fra Askerbørskogen over Drengsrud og Borgen til Asker kirke.

Øvrige bygg, institusjoner m.v.

Borgen skole, Rønningen skole og Søndre Borgen Sykehjem ligger sentralt i området.

Ved krysset Borgenveien / Trettestykket er det dagligvareforretning, eldresenter, lege- og tannlegekontor. Ny dagligvare butikk åpnet i september 2016 vis a vis ungdomsskolen, og det det pågår bygging av leilighetsbygg på jordet, nå kalt Borgenhaven

Slalåmbakken i Vardåsen skisenter ble bygd omkring 1970 og bygges videre ut fra 2006. Lysløype bygd omkring 1970 fra Gullhella stasjon, under slalåmbakken, over Jutemyr til Dikemark sykehus.

Idrettsanlegg er under utbygging opp mot Drengsrud – fikk kunstgress høsten 2006. Vardåsmarka er et flott turterreng.

Én velforening: Borgen Vel.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Borgen (strøk i Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.