Kitty Wentzel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kitty Wentzel
Foto: Gustav Borgen

Kitty Wentzel, født Christiane Marie Bætzmann var skuespiller, journalist og forfatter. Hun ble født 9. august 1868 og døde på Lillehammer 20. november 1961. Foreldrene var redaktør Samuel Frederik Bætzmann og skuespillerinne Karen Marie Prom født Fougner. Skuespiller Jacob Prom døde i 1865, og Karen Marie giftet seg med Frederik Bætzmann. Hun hadde to barn fra første ekteskap, men tok bare med seg sin datter inn i det nye ekteskapet.

Kitty gikk på klosterskole i Paris der foreldrene bodde fra 1878. I kunstnermiljøet der møtte hun Gustav Wentzel som hun giftet seg med 17.mai 1889. De flyttet i 1894 til Hasselbakken i Asker der familien ble en del av kretsen rundt Labråten.

Hasselbakken ble solgt på tvangsauksjon i 1901, og familien flyttet etter hvert opp på Nordre Borgen som Wentzel hadde kjøpt sammen med Bertram Dybwad i 1896. I 1904 ble det skilt ut en tomt, og med penger fra Kittys mor ble Bjørneborgen bygget.

Kitty og Gustav Wentzel ble separert, og Kitty reiste i 1908 til USA sammen med yngste sønnen Bjørn. Den eldste sønnen Jørgen ble igjen hos faren. I 1910 er hun tilbake i Kristiania og underviser i fransk.[1] I desember 1910 blir hun engasjert av Hulda Garborg som skuespiller i Det Norske Spellaget, forløperen for Det Norske Teateret, men hun måtte avbryte skuespillerkarrieren da hun ble ansatt som journalist i Verdens Gang. Kitty Wentzel arbeidet som journalist i mange år, blant annet for Urd, det kjente tidsskriftet til Anna Bøe. I 1923 Kjøpte hun sammen med sønnen Bjørn småbruket Haukdalen i Lom. Gustav Wentzel bodde i nærheten hos sin sønn Jørgen. Hun døde på Lillehammer i 1961 og er gravlagt ved Lom stavkirke.

Bibliografi

  • Bordets glæder i samarbeid med Øvre Richter Frich (1925)
  • Gustav Wentzel (1956)
  • Fra mitt livs karusell (1960)

Fotnoter

  1. Kitty Wentzel i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder

Eksterne lenker