Frantz Bjørn Wentzel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Frantz Bjørn Wentzel (født 3. februar 1896 i Asker, død 1. desember 1977 i Lom)

Han var sønn av Gustav og Kitty Wentzel. Da foreldrene skilte lag i 1908, fulgte han med moren til USA. I 1910 bor han sammen med moren og broren Jørgen i Kristiania.

Han giftet seg med Eva Margareta König i Sarajevo i 1916. De var da på turne rundt i Europa med en danseforestilling under navnet "Billy og Bjørn". De fortsatte denne turnevirksomheten til 1925 da paret kjøpte bruket Høgbrenna i Lom av Bjørns bror Jørgen.

Moren Kitty bodde på Haukdalen, ikke langt fra Høgbrenna. Etter hvert flyttet Bjørn og Eva inn på gården hos henne.

Bjørn Wentzel meldte seg i november 1940 inn i Nasjonal Samling. I saken mot ham under rettsoppgjøret kom det fram at han gjorde det ut fra en personlig overbevisning, og ikke motivert av ønske om personlig vinning. I dommen går det fram at han ikke hadde endra overbevisning, og at han «har hatt vanskelig for å forstå at det ikke kan være tillatt for en norsk mann å arbeide for at ens eget land skal bli stående som tapende part i en krig som landet har kommet opp i».[1] Han ble i 1943 satt inn som redaktør i avisa Gudbrandsdølen. I 1944 ble han også redaktør i avisa Hedemarkingen, som var ei ren NS-avis. Disse to redaktørvervene og propagandaen han drev med gjennom dem, samt andre tillitsverv i NS var punktene i tiltalen mot ham. Aktor la ned påstand på fengsel i tre år og ni måneder. Retten endte opp på fire år, og i Dagningen nevnes det at det var sjelden at retten la seg på strengere straff enn aktor i slike saker. Årsaken til at de gjorde det var at han som redaktør opptrådte som en veileder for publikum, og derfor gjorde stor skade på Norges sak med sin propaganda.

Referanser

  1. Dagningen 1947-06-09: 4.

Kilder