Vesleborgen (Asker gnr 5/15)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Vesleborgen (Asker)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vesleborgen i 1919.
Foto: Ukjent fotograf/Odd Isachsen

Vesleborgen i Asker ble skilt ut fra Bjørneborgen i 1905. Kitty Wentzels mor, Karen Marie Bætzmann hadde bodd sammen med Wentzelfamilien, men fikk bygget sitt eget hus nærmere Gamle Borgenvei. Hun hadde tegnet huset selv og klarte seg alene uten hjelp i huset. Naboen Anders Borgen syntes det ble mye bygging. Bjørn Wentzel skriver: «Anders Borgen klaget fælt over all byggingen. «Fælt te bygging det ska bli her nå da. Og så slike moderne greier som utslagsvask og innlagt vann og en tørrdo tel gamlefrua og en innretning på veggen tel å slå ner. Og på den sto det noe utenlandsk «pisoire» Ja, jeg var veldig imponert jeg også, men slikt var jo for oss – bare se og ikke røre. Men heldigvis for sjelefreden til Anders, bad var det iallfall ikke –bare den gode gamle lørdagsvasken i zinkbaljen på soveværelset.»

Fru Bætzmann var søster til Kristian Fougner som hadde kjøpt Drengsrud gård i 1901. Fra Vesleborgen var det utsikt til den staselige hovedbygningen på Drengsrud der Petra Fougner (født Wiel) nå drev gården etter at Kristian Fougner døde i 1902. Da fru Bætzmann døde i desember 1907, arvet Kitty Wentzel huset. I folketellingen 1910 ser vi at det bor en ugift hollandsk skuespillerinne med sin fire måneder gamle datter i huset. Hun har fått navnet Hermine Schlynenburg, men det riktige navnet er Hermine Schuylenburg. I oktober 1914 kjøper den kjente polfarer Gunnar Isachsen huset. Hans eiendom Vardeborg som lå noen hundre meter fra Vesleborgen, brant ned i februar 1914. Familien trengte et bosted og flyttet inn på Vesleborgen snart etter. I en artikkel i Budstikka fra 3. oktober 1947 står det at «på Vesleborgen har malerne Wentzel, Singdahlsen samt billedhugger Visdal satt seg et vakkert minne ved å male skjønne landskaps-og stillebenbilder på tak, vegger og dørfyllinger i to etasjer.»

Isachsen solgte eiendommen i 1917 til Helge Sandberg, som selger til Erling Øverland i 1919, som selger til lensmann Olaf Taarneby samme år. Han selger til fabrikkbestyrer Ingolf Kolstad i 1927. Den 14. september averteres det i Budstikka at enkefru Kolstad skal holde auksjon over innbo og løsøre på grunn av flytting. Ole Nils og Aslaug Tveter kjøper Vesleborgen. I 1989 kjøper Espen Bratlie eiendommen. Han solgte Vesleborgen til nåværende eiere familien Narum i 2011.

Galleri

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vesleborgen (Asker gnr 5/15) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.