Bjarne Gilhuus-Moe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile Aftenposten 2. februar 1970, utsnitt fra nekrolog over Bjarne Gilhuus-Moe.

Bjarne Gilhuus-Moe (født 1. februar 1902 i Kristiania, død 1970) var sjøoffiser og embetsmann, mangeårig losdirektør.

Familie

Bjarne Gilhuus-Moe var sønn av O. T. Moe (født 1863) og Sofie Amalie Moe f. Gilhuus (født 1877). I 1910 bodde familien i Rødenes i Østfold, der faren var sogneprest. Han var gift med Julie Sophie, født Blom (1905-2002).

Liv og virke

Gilhuus-Moe var utdannet ved Sjøkrigsskolen, ble vernepliktig offiser i 1924, tok Marinens flygeskole samme år og studerte senere sosialøkonomi. Han var et par år til sjøs som styrmann i utenriksfart, før han arbeidet i sjømannstrygden, samtidig som han tjenestegjorde som hydrograf i Sjøkartverket.

Under andre verdenskrig var Gilhuus-Moe sjef for Marinens intendantur. Han fikk kapteins grad i Marinen i 1939 og i 1948 ble han kommandør. Fra 1957 var han president i Norges Orlogsforbund.

Fra 1940 var Bjarne Gilhuus-Moe ansatt i Handelsdepartementets sjøfartskontor. I 1948 ble han beskikket til losdirektør. Han hadde stillingen til sin død.

Ettermæle

Aftenposten omtalte Gilhuus-Moes dødfall i sin utgave 2. februar 1970, og skrev blant annet:

I hans tjenestetid som losdirektør er vårt losvesen blitt modernisert, slik at det har fulgt med i den rivende utvikling til sjøs. Losvesenet har fått en rekke nye fartøyer og moderne utstyr med radar og kortbølgesendere, og det er bygget nye moderne losstasjoner for losene. … Som den hyggelige og elskverdige leder av et av de mest ansvarsfulle ledd i vår skipsfart fikk Gilhuus-Moe gjennom årene mange venner.

I en nekrolog i Aftenposten 4. februar 1970 skrev Kolbjørn Andersen blant annet:

Ledelsen av losevesenet er en krevende oppgave. Gilhuus-Moe klarte allikevel å få tid til å pleie sin store interesse for marinehistorie, og han viste sin glødende interesse for norsk sjøforsvar. ... Gilhuus-Moe var også en fremragende rimsmed og forteller, og gledet familien og venner med mange fornøyelige sanger, viser og historer ved festlige anledninger. Losdirektøren ble revet bort midt under forberedelsene til feiringen av losvesenets 250-års jubileum i april iår. Han gledet seg meget til dette møtet med losrepresentanter fra inn- og utland.

Bjarne Gilhuus-Moe ble bisatt fra Haslum krematorium i Bærum 5. februar 1970, og er gravlagt på Haslum kirkegård. Da han døde, var han bosatt på Ramstad i Bærum kommune.

Bjarne Gilhuus-Moe er gravlagt på på Haslum kirkegård i Bærum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Kilder og referanser

  • Aftenposten 2. februar 1970.
  • Aftenposten 4. februar 1970, nekrolog av Kolbjørn Andersen.
  • Aftenposten 6. februar 1970, omtale av bisettelsen.
  • Bjarne Gilhuus Moe i folketelling 1910 for Rødenes herred fra Digitalarkivet.

Eksterne lenker