Borgen ungdomsskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Borgen ungdomsskole i 2008.
Foto: Karl Braanaas

Borgen ungdomsskole, Vardefaret 4, er en ungdomsskole på Borgen i Asker kommune. Skolen ligger på platået mellom Søndre Borgen og Vardåsen kirke. Skolen startet i midlertidige lokaler på Føyka i 1971.

Nybygget ble ferdig i 1972 som en kombinert barne- og ungdomsskole med elever fra 4.-9.trinn. De første 3 årene gikk elevene på Rønningen skole. Borgen var en såkalt åpen skole, der tradisjonelle klasserom var erstattet av åpne landskap. Team på 3-4 lærere hadde ansvaret for organisering og undervisning av inntil 45 elever.

I 2001 startet en omfattende rehabilitering og nybygging av skolen. Opprinnelig gulv og bærekonstruksjoner ble bevart, resten ble revet. En helt ny fløy ble lagt til, og den nye skolen ble bygget med hybridventilasjon (naturlig ventilasjon)og jordvarme. Dette gir store driftsfordeler og et meget godt inneklima: Byggets sentrum fikk overlys slik at man opplever himmel og et godt lys ned. I januar 2004 sto det nye skoleanlegget ferdig.

Skolen er nå en ren ungdomsskole med plass til 450 elever. Elevene kommer primært fra Hagaløkka, Rønningen og Vardåsen barneskoler. All virksomhet ved skolen er fortsatt basert på utstrakt samarbeid på trinn og i team. Hvert klassetrinn har egen hjemmebase, kalt henholdsvis Terra, Luna og Solaris. Fellesarenaene er også gitt navn etter universet, f.eks Orion, Andromeda, Store og Lille Bjørn og Melkeveien. Sistnevnte er en indre «gate» som fører fram til den nye fløyen som inneholder vestibyle,helsestasjon, personalrom, verksteder, allrom og kantine. De fleste av disse rommene er innredet og utstyrt med sikte på flerbruk. Allrommet Forum er flittig i bruk både av skolen og nærmiljøet.

Fritidsklubben Nova har lokaler i den såkalte 12 kanten, som også rommer gymsal. Nova er et rusfritt aktivitetstilbud for ungdom og en populær møteplass etter skoletid . De ansatte på Nova bidrar også med aktiviteter i skolens midttime , på kulturaktiviteter og foreldremøter. I ssamme bygning holder også den åpne barnehagen til; et kommunalt tilbud til foreldre som er hjemme med små barn. Skolen har også velkomstklasse for elever som nylig har kommet til Norge. I hovedbygget er det helsestasjon.

Tekstilkunstnerne Anne Bakken Sandveit og Kari Dyrdahl har utsmykket skolen. Skolens fane fra 1974 er utformet og brodert av skolens første vaktmester Henning Eriksen. . Skolens uteområde er vakkert beplantet, og der er en rekke rekreasjons og aktivitetsarenaer; sittebenker, basketballkurver, bordtenninsbord, ballbinge, grusbane og flere fotballbaner. Området fremstår som svært godt ivaretatt og vedlikeholdt, og det blir mye brukt av idrettslag og lokalmiljøets beboere utenfor skoletiden. Skoleåret 2015/16 har skolen 330 elever og ca 50 ansatte.

Rektorer

  • Øystein Engeland (1971-1978)
  • Jon Christofersen (1978-2001)
  • Bente Laugerud (2001-2003)
  • Brit Mari Solemslie (2003–2005)
  • Peter Weetman Dyve (2005-2013)
  • Kathinka Blichfeldt (2013-dd)

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Borgen ungdomsskole er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8265294° N 10.4197244° Ø