Brugata 10 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Brugata 10, inngangsparti med innsyn til bakgården.
Foto: Ida Tolgensbakk (Oktober 2009).

I Brugata 10 i Oslo ble det en periode drevet sukkerraffineri[1]. Raffineriet var eid av Even Bernhard Stenersen, som drev gården Tveten i Østre Aker. Det gikk nok ikke så godt, for sukkerraffineriet ble solgt på tvangsauksjon etter kort tid i 1828, og gården ble solgt til kjøpmann Young. I 1870 ble gården og tomta solgt videre til Kristiania kommune[2]. Området skulle brukes av den nye Vaterland skole. Den ble revet i 1969. Her bodde også slakter Jens Theodor Jensen ved sin død i 1904.

1910

Brugata 10 i 1951
Foto: Leif Ørnelund

I 1910 bodde det 47 personer på adressa Brugata 10. Bygningen hadde tre etasjer, med forhus, bakbygning og sidebygning[3]. Det var en allsidig gruppe mennesker på liten plass:

I tredje etasje i forhuset bodde bakermester Samuel Jørgensen Erdahl, opprinnelig fra Ålesund. Han drev bakeri med utsalg i gården, og delte seks rom, kjøkken og bad med kona Mathilde Laurens og fem av familiens seks barn[4]. Her bodde også jødiske Anna Plesansky (skrevet Plegansky i folketellingen), opprinnelig fra Litauen, med sin familie. De drev frukt- og tobakksforretning, og hadde atskillig mindre plass å boltre seg på.

En barnerik familie holdt til i tredje etasje i bakbygningen. Det var Victoria og Oscar Fredrik Brynhildsen med sju barn. Oscar Fredrik og parets eldste sønn Artur står oppført som hvalfangere, med hhv Bødkersvend Hvalfangst og Hvalfangst (matros) i rubrikken for yrke. På det tidspunktet folketellingen ble holdt var de to generasjonene Brynhildsens antatte oppholdssted Sør-Georgia / tilsøs. Man får håpe femten år gamle Asta hjalp sin mor i det daglige, for de resterende søsknene var fire, seks, åtte, elleve og tretten år gamle.

I bygningen bodde i tillegg blant annet en egghandler med familie, tre ugifte kvinner som drev café, en typograf og finnen Fredrik August Stafv, som har Med Legetøi og Fiskeredskaber i rubrikken for yrke. Hans eldste sønn var sjømann.

2010

I 2010 ligger en avdeling av Forex, Verona pizza, Melodi frisør og en Chess-butikk på adressen.

Referanser

  1. Opplysninger fra Ellen Røsjø, Oslo byarkiv, 15. januar 2010
  2. Brugata 10 (Oslo)Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no
  3. Folketellingen 1910
  4. Munch-Møller, Marthe Glad;Tolgensbakk, Ida (2018). Brugata: et nabolag? Et portrett av ei gate i 1910. I: Alsvik, Ola Hosar, Hans Wiig, Marianne (Red.), I dørtrekken fra Europa. Festskrift til Knut Sprauten i anledning 70-årsdagen 22. juni 2018. Kapittel 10.Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.914028° N 10.75482° Ø