Brugata 10 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Brugata 10, inngangsparti med innsyn til bakgården.
Foto: Ida Tolgensbakk (Oktober 2009).

I Brugata 10 i Oslo ble det en periode drevet sukkerraffineri. Raffineriet var eid av Even Bernhard Stenersen, som drev gården Tveten i Østre Aker. Det gikk nok ikke så godt, for sukkerraffineriet ble solgt på tvangsauksjon etter kort tid i 1828, og gården ble solgt til kjøpmann Young. I 1870 ble gården og tomta solgt videre til Kristiania kommune. Området skulle brukes av den nye Vaterland skole. Den ble revet i 1969. Her bodde også slakter Jens Theodor Jensen ved sin død i 1904.

1910

Brugata 10 i 1951
Foto: Leif Ørnelund

I 1910 bodde det 47 personer på adressa Brugata 10. Bygningen hadde tre etasjer, med forhus, bakbygning og sidebygning. Det var en allsidig gruppe mennesker på liten plass:

I tredje etasje i forhuset bodde bakermester Erdahl med kone, seks barn og to tjenestepiker. Her bodde også litauiske Anna Plesansky (skrevet Plegansky i folketellingen) med sin familie. De drev frukt- og tobakksforretning.

En barnerik familie holdt til i tredje etasje i bakbygningen. Det var Victoria og Oscar Fredrik Brynhildsen med sju barn. Oscar Fredrik og parets eldste sønn Artur står oppført som hvalfangere, med hhv Bødkersvend Hvalfangst og Hvalfangst (matros) i rubrikken for yrke. På det tidspunktet folketellingen ble holdt var de to generasjonene Brynhildsens antatte oppholdssted Sør-Georgia / tilsøs. Man får håpe femten år gamle Asta hjalp sin mor i det daglige, for de resterende søsknene var fire, seks, åtte, elleve og tretten år gamle.

I bygningen bodde også blant annet en egghandler med familie, tre ugifte kvinner som drev café, en typograf og finnen Fredrik August Stafv, som har Med Legetøi og Fiskeredskaber i rubrikken for yrke. Hans eldste sønn var sjømann.

2010

I 2010 ligger en avdeling av Forex, Verona pizza, Melodi frisør og en Chess-butikk på adressen.

Kilder

Eksterne lenker


Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.914028° N 10.75482° Ø