Jens Theodor Jensen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jens Theodor Jensen.
Foto: Ukjent.
Familien Jensen på Birkelund.
Foto: Ukjent.

Jens Theodor Jensen (født 12. september 1861 i Kråkstad, død 1904 i Kristiania) var slakter. I tillegg til slakterivirksomhet, drev han blant annet salteri og pølsemakeri.

Bakgrunn

Jens ble født på Nordre Midtsemplass i Kråkstad. Som ung mann flyttet han til Kristiania, der han fikk tittelen slakterborger, noe som ga rettigheter og privilegier. Mange i Jensen-slekten var slaktere, inkludert hans far og bror. De gikk for å være noen hardhauser.

Den 25 år gamle slakterborgeren giftet seg i Garnisonsmenigheden i 1886 med den 22-årige Julie Valborg f. Dahl. Året etter nedkom hun med Aagot, og deretter kom tre barn til på rekke og rad. På Nordstrand ble fire barn til født, og de måtte alle tidlig krøkes. Jens var svært streng og barna måtte tidlig i jobb. Sønnen Josef husker de stivfrosne beksømstøvlene han måtte ta på seg tidlig om morgenen. Tøffe tak for små barn.

En dag rammet tragedien: Kona hans døde i barsel i 1897, da hun skulle føde sitt åttende barn.

Virke

Jensen lyktes så godt med forretningsdriften at han etter hvert fikk råd til å flytte virksomheten til småbruket Utsikten på Nordstrand. Navnet var fortjent, for bedre utsikt utover Bunnefjorden er det vanskelig å få. Han kjøpte stedet på 27 mål for 10 000 kroner i 1892. Her bygde han nytt hus i sveitserstil, som han kalte Birkelunden. Han solgte en stor del av eiendommen med det opprinnelige huset på Utsikten, men beholdt selv den største delen, Birkelund, med det nye våningshuset og flere driftsbygninger. Birkelunden står der fortsatt (2017), med adresse Utsynsveien 7.

På Birkelund drev han slakteri, salteri og pølsemakervirksomhet i stor stil. Utsalg hadde han i Brogaden 10 i Kristiania. Jensen kjøpte og solgte dyr i stor stil. Han var ofte i Sverige og kjøpte hester, okser og kuer som pent måtte vandre på sine ben til Nordstrand-slakteriet, noe som vel har tatt sin tid. Han kjøpte også dyr på Østlandet og ved Handelsfjøset i Kristiania. Det ble holdt dyreauksjoner både ute og hjemme på Birkelund med lensmann og auksjonarius. Og kjøpskål var viktig. Når dyrene skulle drives frem, var det ofte ikke nok bare med hjelp fra barna - da ble hestene bundet til hverandre i halen i en lang rekke. Et gammelt triks. En gang var det så mye dyr at han måtte få hjelp av politiet til å få dyrene opp på Nordstrand.

På slutten av århundret var det sterk økonomisk vekst i Kristiania. Enkemannen Jens og en venn fikk en god forretningside. I 1898 kjøpte de driftige karene nesten 100 mål tomt på Nordstrand (småbruket Bernhus) for kr. 35 000, som de solgte direkte til en gruppe travfolk som hadde startet Kristiania og Omegns Travselskap. De brukte mye penger på å sprenge og planere ut travbanen. Men akk, i 1899 kom Kristianiakrakket med nedgangstider. I følge familien ville Oslo kommune og Norges Travselskap heller ha travbane på Bjerke. Tragedien var at Jensen og hans venn Johannessen hadde lånt ut mye penger, og de ikke fikk igjen pengene de hadde i pant. Travselskapet gikk konkurs i 1900.

Som enkemann var det heller ikke enkelt å drifte slakterivirksomheten med ansvar for 7 umyndige barn. Birkelund gikk på tvangsauksjon og Jensen var konkurs i 1903. I 1904 ble han, 43 år gammel, funnet død i forretningen i Brugata 10. Familien sa det skyldtes hjertestans, mens det i kirkeboka står blindtarmbetennelse. De fleste av de syv barna ble satt bort til slektninger, men minst én kom til fremmede. Det var Josef, som kom til en stor gård på Lørenskog, der han ikke hadde det ikke godt. Jens Theodor ble gravlagt på Nordstrand kirkegård, men gravstøtten er borte.

Se også

Kilder