Åge Alfred Jensen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Åge Alfred Jensen (1907-1984)

Kirkevergen gav meg et kart over Vestby kirkegård der graven kunne ligge, men letingen var dessverre
Åge
Foto: fotograf Kitty Dahl
forgjeves, etter 20 år blir gravstener som oftest fjernet, dersom man ikke betaler ekstra, kun gravminner av særlig historisk verdi blir bevart.

Åge sto det på stenen, hva slags Åge var det?

Åge var født i Kristiania/Oslo, Gøteborgaten 30. Bestefaren var slakter Jens Theodor Jensen . Foreldrene var Jens Alfred Jensen og Aagot Jensine Jensen, som var søskenbarn. I 1922 kjøpte foreldrene til Åge gården Tveter Nordre i Vestby. Åge ble konfirmert året etter i Vestby kirke. I Jensen-slekta florerer det med slaktere, oldefaren, bestefaren, faren, Åge og brødrene hans, alle som en var de slaktere. Under krigen da det var matmangel og rasjonering, var Jensens rause med slekta i byen.

I 1952 kjøpte Åge Berg gård, litt sør for Pepperstad, ved betongverket. Kona hans het Vally Margrete fra Trøgstad. Og Åge var driftig, han bygger et topp moderne grisefjøs i betong. I 1958 har de over 500 finsk gris, og betydelig korn og potetproduksjon. To traktorer. Det er på denne tiden jeg treffer Aage, som 10 åring. Noe som tiltrekker meg er alle sekkene på låven med brekksjokolade fra Asola Sjokoladefabrikk i Vestby. En banansjokolade som er brekt smaker jo like godt. Sjokoladen var altså en del av kostholdet til grisene. En dag ligger en selvdød ku med sprikende bein på tunet. Litt etter en 8 meter lang brugde på 5 tonn, verdens nest største fisk/hai. Noen fiskere i Son hadde fått den i garnet. Det luktet ikke godt. Åge hadde en diger «koker», litt brugde, litt ku, litt sjokolade og «mjæl» ble til grisemat. «Grise Jensen» som han ble kalt, fortale meg at griser spiser alt, bortsett fra appelsiner. Naboen sa at Åge var en personlighet, og til meg (9 år) sa Åge engang: «Du kommer til å bli veterinær, minst». Pene ord som huskes. Det må sies at korpulent var han også.

Gris
Foto: fotograf Steven Lek

Noen gårdsgutter, som ble utplassert via det offentlige, de tror jeg ikke hadde det så bra. Åge spyttet heller ikke i glasset, ble det sen morgen fikk grisene «mjæl», den lettvinte måten å fore på. Han eksperimenterte også med avspilling av musikk for grisene for å forbedre trivsel og kjøttkvalitet. Han kom frem til at klassisk musikk var best. Ryktene skulle ha det til at Åge var Vestbys største skatteyter. Han hadde i alle fall et nytt flott «dollarglis» med vinger, kunne mye om hest og vanket på Bjerke Travbane. Tremenningen hans, Asbjørn Jensen, skal ha eid Norges mest berømte travhest, Scott Protector. Hesten som har fått egen gravminnelund på Bjerke. Etter at kona Vally Margrete var død var det ikke så greit å være enkemann og Åge. Han rev sveitserhuset på 60 tallet og bygget nytt. Det som i dag (2017) er ungdomsinstitusjon. Det hvite grisehuset i betong står også. I likhet med sine slakter og pølsemaker-brødre på Ås og Ski, døde Åge barnløs.

Kilder: