Bud (Fræna)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Moloområdet i Bud.
Foto: Halvard Hatlen (2010).

Bud er et tettsted i Fræna kommune. Det har 788innbyggere (2017) og ligger lengst sørvest på kyststrekningen Hustadvika, ytterst på halvøya mellom denne og Harøyfjorden.

Bud er et viktig fiskevær, likeledes Harøysundet ca 3 km lenger sør.

Stedet Bud ble helst brukt til sesongfiske, dette gjaldt antakelig fram til 1400-tallet. Den viktigste sesongen var torskefisket i tiden februar-mai. Et manntall fra 1523 viser at det da var registrert 25 skatteytere i Bud. På 1500-tallet bodde det i overkant av 400 personer i Bud, som da var det største handelsstedet mellom Trondheim og Bergen.

I 1533 vart det halde riksmøte i Bud. Erkebiskop Olav Engelbrektsson ledet møtet som fant sted der Ergan kystfort ligger i dag. Dette er en del av kulturminneløypen gjennom Bud‎. Kulturminneløypa inngår som del av Kulturminneåret 2009.

Kystfortet var under andre verdenskrig et av okkupasjonsmaktens største kystfort, og dette er nå en del av Romsdalsmuseet, i dag delvis restaurert og godt tilrettelagt for publikum.

Bud kirke er en korskirke i tre fra 1717. Under krigen ble tårnet tatt ned da det hindret sikten fra kystfortet like ved Tårnet ble oppbevart på en låve til det ble satt på plass igjen i 1950.

Bud har atskillig turisttrafikk, for en stor del grad basert på fisketradisjonene med blant annet Bryggjen, Norges første fisketeria, der en rekke norske, tradisjonsrike fiskespesialiteter serveres.

Kilder


Koordinater: 62.907416° N 6.91452° Ø