Løypa gjennom fiskeværet Bud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Løypa gjennom fiskeværet Bud er ei kulturminneløype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt saman i Fræna kommune i Møre og Romsdal.

Løypa i fiskeværet Bud går i kulturlandskapet både i og like utafor tettstaden Bud. Mellom bryggjer og hus, over bergknausar, helt ytterst mot Atlanterhavet og Hustadvika. Løypa er godt merka og egnar seg delvis for rullestolbrukarar og syklistar. Den er på enkelte stader kanhende noko bratt.

Det er og laga en merka fotsti (ikkje for sykkel) som går over land, blant anna eit stykke opp mot Gulberget, med utsyn over Bud og storhavet.

Kyststien i Bud

Kyststien i Bud

Bud kyrkje

Foto: Halvard Hatlen.

Bud kyrkje er ei korskyrkjeBud i Fræna kommune i Møre og Romsdal fylke. Kyrkja er frå 1717 og bygd i treverk. Kyrkja blei restaurert i 1830. Ho har 250 sitjeplassar. Det er kyrkjegard ved kyrkja.

Bud har vore kyrkjestad sidan høgmiddelalderen. Tidlegare stod det ei stavkyrkje på staden, men den brann ned i 1709 etter eit lynnedslag. Nokre år seinare vart korskykje innvidd, i 1717. I 1832 brann det igjen i Bud kyrkje og kyrkja fekk då den laukforma kuppelen.

Ergan kystfort

Kanon på kystfortet.
Foto: Halvard Hatlen

Ergan kystfortBud vart bygd av tyske soldatar under krigen i 1940-45. Kystfortet var ein del av den såkalla Festung Norwegen, eit ledd i det tyske forsvar av Norge under krigen. I dag er Ergan kystfort omgjort til eit museum som viser kor livet var på fortet under den tyske okkupasjonen.

Havna i Bud

Havna i Bud


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Løypa gjennom fiskeværet Bud er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.