Byafossen Arbeiderkvinnelag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Arbeiderkvinnelaget på Byafossen ble stiftet på Reinsbakken i 1928. Klikk på bildet for å se navna på alle.
Foto: Ukjent. Utlånt av Erling Olsen

Byafossen Arbeiderkvinnelag skal ha blitt stiftet på Reinsbakken på Byafossen i 1928 i det som den gang var Egge kommune som igjen ble sammenslått med kommunene Kvam, Stod, Beitstad, Sparbu og Steinkjer til storkommunen Steinkjer i 1964. Laget skal ha hatt en rimelig stor aktivitet, men da kildetilfanget er temmelig skralt, har det vært vanskelig å dokumentere.

Ivrig lokalhistoriker

Erling Olsen, som bor på toppen av det som lokalt går under betegnelsen Storbakkan har tilført svært mye god dokumentasjon i form av bilder til Egge Historielag. Det er ham vi har å takke for bildet av stifterne av kvinnelaget i 1928. Olsen har fortalt at de langt fleste av kvinnene med menn i arbeid på Byabruket; Helge Rein By brug også ble med i arbeiderkvinnelaget. Av dette kan vi så slutte at det var godt jordsmonn for klassebevisstheten - også blant kvinnene på dette lille unike industristedet med tresliperi, jernstøperi, mekanisk verksted, brenneri, spinneri, kraftverk og teglverk.

Byafossen Arbeiderkvinnelag sørget for husmorferie på Oppdal i 1953.
Foto: Ukjent.

Gode aktivister

Det er flere av medlemsmassen i det gamle arbeiderkvinnelaget som hadde fortjent en egen omtale for arbeidet de utførte for hverandre - internt og eksternt, Fram-lag for barna og arbeiderungdomslag for ungdommen i bygdelaga på begge sider av Byafossen som så å si deler stedet i to. Vi nevner ingen, så er vi rimelig sikker på ikke å glemme noen.

Kilder

  • Samtaler med Erling Olsen, Byafossen
  • Groven, Gunnar: Byafossen i fjern og nær fortid, Steinkjer 2000