Bybrannen i Trondheim 1841

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bybrannen i Trondheim 1841 fant sted den 24. april 1841, og ble en svært omfattende brann der elleve kvartaler med rundt 330 bygårder og 40 sjøboder ble flammenes rov. Brannen brøt ut rundt kl. 14 hos snekker Rønning i Jomfrugata, der ei tjenestepike skal ha vært uforsiktig med åpen ild. Hun ble etter brannen dømt til et halvt års fengsel.

At brannen spredte seg så voldsomt hang sammen med at det var storm. Dermed hadde man ingen mulighet til å bremse brannen før den hadde fått spredd seg til en rekke kvartaler i området mellom fjorden, Kjøpmannsgata og Munkegata sørover til Dronningens gate. Stiftsgården ble antent, men der klarte man å slukke brannen og redde bygningen. Da brannen hadde rast fra seg var omkring 2000 personer hjemløse. Skadene ble beregna til omkring to millioner speciedaler.

Bjørnstjerne Bjørnson kunne senere fortelle at han som 5-åring stod sammen med sin far på trappa på Nesset prestegård i Romsdal og så den opplyste røde himmelen mot nord.

Det kom forslag om murtvang etter denne brannen, og de nye hjørnehusene som ble reist fikk brukne hjørner for å lette framkommeligheten for brannvognene.

Litteratur