Byggekompaniet A/S (Lillestrøm)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Byggekompaniet A/S ble etablert i Lillestrøm 23. februar 1946 av mur- og tømmermester Knut Knutsen Holte (1911-1993). Firmaet holdt til i Fabrikkgata 4-6, og var en entreprenørforretning som drev bygge- og anleggsvirksomhet med hovedvekt på vei- og brubygging, oppføring av fabrikkbygninger og større og mindre boliger i mur, tre og betong.

Noen bygninger som ble oppført av Byggekompaniet:


Rekkehusene på Ris Terrasse var de første boligene som ble bygd av leca i landet. Holte fikk enerett på produksjon av og oppføring av hus i leca litt før 1960.

Byggkompaniet tok i bruk de første gravemaskinene i kommunen. Dette skjedde omkring 1950. Maskinene var av typen Pristman, og de ble kjøpt fra Hull i England. Maskinfører Arne Fjeldstad var påpasselig med vedlikeholdet på gravemaskinene. Han stoppet gravingen annenhver time og smurte alle nipler. På denne måten fikk firmaets maskiner lengre levetid enn vanlig.

Funksjonærstaben besto i 1950 av to teknikere og tømmermestre, tre oppsynsmenn, en bokholder, en kasserer. Arbeidsstokken var på omkring 85mann dette året. Høyest antall ansatte var 160. Holte var den første entreprenøren i Lillestrøm som tok i bruk gravemaskiner.

Et større tunnelprosjekt mislyktes, og firmaet gikk konkurs. Holte valgte ut 30 av de ansatte, gjenopprettet bedriften og fortsatte driften.

Kilder og litteratur

  • Knut Holte (f. 1942)
  • Sætherskar, Johs. (red.): Det Norske næringsliv. 12 : Akershus fylkesleksikon, Bergen 1952. Digital versjonNettbiblioteket.