C. Nicolaysen Kolonial

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
C. Nicolaysen Kolonial slik den så ut frem til 1971, da den ble revet i forbindelse med at Sandefjordsveien skulle bygges.

C. Nicolaysen Kolonial var en kolonialforretning i Nybyen i Sandefjord. Den lå i krysset Prinsens gate/Landstads gate og Rosenvolds gate.

C'en i firmanavnet er initial for Christinius, etter Nakor Christinius Nicolaysen (født 27. august 1882, død 26. februar 1963),[1] som overtok kolonialen i 1913 og drev den frem til 1961. Da ble den overtatt av Gudbrand Snertingdalen, som drev den frem til 2. mai 1964, og deretter av Astrup Andersen, som drev butikken frem til den ble nedlagt og revet i 1971.

Finn Egil Johannessen minnes kolonialen slik den ble drevet på 1940-60-tallet:

C. Nicolaysens Kolonial, eller Nico, som den ble kalt på folkemunne, var en uforglemmelig kolonial av den gode gamle sorten med stort utvalg, med kjellerlem i gulvet hvor Nico eller en av damene krøp ned i kjelleren for å hente varer, eller de sprang ut i uthuset som lå langs Rosenvolds gate og hentet varene som trengtes. Nico hadde varebil, en liten Ford, måtte være førkrigs, han var tidlig ute med bil. På veggen bak disken hadde kjøpmannen sine store romslige reoler. Her var metervarer, ost, dropsspann, kjeksbokser og et utall av andre varer som ikke nødvendigvis måtte plasseres i skuffer. Den nedre del av reolen var i enkelte tilfeller også erstattet av store melbøler. Selve reolen gikk oftest helt opp til taket og for å få tal i de varene som sto utstilt øverst var det nødvendig med en gardintrapp. Var det en «fin» butikk, fant man også gjerne glassdører foran reolene. De skulle beskytte mot støv og andre forurensninger. I 30-årene ble det mer og mer alminnelig at særlig ferskvarer som ost, smør og pålegg ble plassert i glasskap på bakveggen. Kaffekverna eller kaffemølla fant man også gjerne her sammen med de store kaffebeholderne som inneholdt umalt kaffe. Nico som mange andre kjøpmenn satset ofte på salg av kaffe, da ble gjerne kaffemølla plassert helt fremme i utstillingsvinduene slik at den kunne sees av folk som gikk forbi på gaten. Bokhandler William Nicolaysen, Nicolaysen Bokhandel Storgaten 21, var for øvrig sønn til Mary og Christinius Nicolaysen. Gudbrand Snertingdalen var for øvrig svigersønn til Nicolaysens.[2]

Referanser

  1. Nakor Christinius Nicolaysen i Historisk befolkningsregister
  2. Opplysninger fra Finn Egil Johannessen, personlige minner i 1940-60-åra.

Kilder og litteratur


Sandefjord lokalhistoriske senter logo.jpg Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.