Carlo Gude Scholz (1886–1957)
Carlo Gude Scholz (født 1886 i Berlin, død 1957 i England) var en norsk - engelsk kunstner, mer kjent i England, enn i Norge.
Slekt og familie
Carlo Bernhard Scholz var født i Berlin i 1886 og sønn av Agnes Charlotte Gude (1863–1929), kunstner og datter av kunstmaler og professor Hans Gude. Faren var tysk kunstmaler og het Richard Scholz. Ekteskapet ble oppløst i 1903. Carlo Scholz kom etter hvert til Norge og giftet seg med Hjørdis Hafsaas i 1910. De fikk sønnen Carlo Richard John Scholz født 13.august 1911, som seinere ble en kjent keramiker i Norge. Faren reiste fra mor og barn over til England i 1913. I 1931 giftet han seg for 2.gang med en engelsk dame. Død i England 1957.
Utdanning
Han studerte ved Statens kunstakademi i Christiania og må ha vært i det første kullet der, i og med at akademiet ble opprettet i 1909 og han var kunstakademielev da han fikk statsborgerrettsbevilgning i Norge samme år. Han skal også ha studert ved Colarossi's i Paris, og the Royal Academy i Dresden.
Kunst og liv
I 1908 må han ha besøkt Alf Mjøen på Gjøvik, for på Gjøvik gård henger et maleri som viser tunet på gården, signert og datert i 1908. I tillegg har et maleri på ei av dørene i peisestua også hans signatur. I 1913 deltok han med malerier og "dekorative saker" i en utstilling med andre unge kunstnere i Christianias Kunstforening. I Dagbladet fikk han ganske så hard kritikk av kunstkritikeren Jappe Nilsen som omtaler hans separatutstilling og arbeidene hans slik: ".... muligens vil finde paaskjønnelse i hans eget land, Tyskland, men som ikke formaar at interessere en kat her i Norge, hvor hans morfar, professor Hans Gude, blev født og baaren."
Samme år forlot han Norge og reiste til England sammen med blant annet sin mor Agnes. Søstera Betzy og broren Willy Richard bodde også hos dem en periode, alle deltok i kunstmiljøet i London. Resten av familien reiste hjem, men Carlo levde resten av sitt liv i England. Der ble han raskt en kjent person i kunstnermiljøet under navnet Carlo Norway. I 1916 etablerte han en gruppe for malere kalt "Decorative Art Group", der 28 engelske malere deltok og i 1919 holdt de blant annet en kunstutstilling i Derry & Toms kunstsal i Kensington, fortelles det i Aftenposten i november 1919. Under sitt kunstnernavn Carlo Norway deltok han på utstillinger både i Oslo (Blomqvist i 1920 og 1923), Paris (1926) og selvfølgelig i London flere ganger.
Et møte med Carlo Norway i London (1926)
En journalist fra Morgenbladet besøkte «Chester Gallery» og der stod det med store bokstaver "Carlo Norway" over døra:
Vi gikk ind, og vi traf Carlo Norway, en ung, sympatisk kunstner som nu i mange aar har hat sit virkefelt i London. Carlo Norway kom allerede til London i 1913 sammen med sin mor, der er en datter av vor berømte maler, professor Hans Gude. De hadde i flere aar et stort hus og atelier i London, hvor ogsaa malerinden Betzy Gude utførte mange fine arbeider av hvilke enkelte blev antat og utstillet i det berømte "Royal Academy", en æresbevisninig, som kun kommer faa utlændniger til del. I deres gjestfrie hjem samledes mange norske og ellers kunstnere fra alle verdens hjørner, særlig i krigens første aar, da saa mange krigførende nationers kunstnere var i landflygtighet og strømmet til London for at finde hvile, arbeide og venner. Den øvrige familie reiste tilbake til Norge for nogen aar siden; men Carlo Norway blev igjen og har flittig arbeidet sig fremover i den store verdensby.
Kilder og litteratur
- Dagbladet 1913.06.15. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Aftenposten 1916.01.04. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Aftenposten 1919.11.25. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Morgenbladet 1920.10.26. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kunst og kultur. 1923. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Morgenbladet 1926.11.22. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Jansen, Ebba. Slekten Gude i Norge. no. 1940. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- https://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_Norway
- Bernhard Karl Schold (far) i Klokkerbok for Drøbak prestegjeld, Frogn sokn 1901-1919 fra Digitalarkivet
- Carlo Gude Scholz i Historisk befolkningsregister.
|