Christian Andersen Fodstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christian Andersen Fodstad (døpt andre søndag etter advent 1757, død 3. januar 1824) var en gardbruker, organist og orgelbygger som bodde og virka på Toten. I enkelte skriftlige kilder kalles han Christian Andersen Ingelstad.

Han vokste opp i Rosetstuggua i nåværende Vestre Toten kommune, som sønn av Anders Nilsen Rud og Marte Knutsdatter Heggerud. I 1780, da han gifta seg med Margrete Johansdatter Bjørset, bodde han sannsynligvis hos morbroren Henrik Knutsen på storgarden Rognstad ved Balke kirke. Christian og Marte fikk i hvert fall tre barn.

Familien bodde flere steder, først på Rognstad, deretter på plassen Ingenstan, men da folketellinga for 1801 ble tatt opp, hadde de slått seg ned på garden Kval. Om Christian Andersen heter det at han er «Bonde, bruger gaarden paa afgift og er orgelbygger og instrumentmager». I 1801 var sønnen Anders, som fortsatt bodde hjemme, titulert som «organist i sognet», nemlig Hoff.

Han hadde da overtatt stillinga til faren, som på 1790-tallet var organist i Hoff kirke, rett nord for Kval. Orgelet i Hoff hadde han bygd sjøl. Dette var bare ett av de mange orglene som Christian Andersen bygde; han skal også ha levert instrumenter til kirkene i Ringsaker og VangHedmarken, i tillegg til Levanger og Skoger.

Rundt 1802 fikk han kjøpt den ene halvdelen av vestre Fostad, nabogarden til Kval.

28. januar 1812 ble Christian Andersen utnevnt til Dannebrogsmann. Professor Oluf Kolsrud, sønn av klokkeren i Hoff kirke, har skrevet at «Den mannen som me veit hev bygd dei prektige orgel i kyrkjorne paa Ringsaker og i Vang paa Hedmark maa hava vore ein rett merkelig mann for si tid og i si bygd. Det var ingen tarveleg tusundkonstnar».

Kilder og litteratur

Eksterne lenker