Christian Doxrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 4. juni 1923: Utsnitt av omtale av Christian Doxrud.

Christian Doxrud (født i Kristiania 10. august 1881, død 11. desember 1935) var marinekaptein, flyger og forretningsdrivende. Han førte polarskuta «Fram» hjem til Norge etter Sydpolekspedisjonen, som førstestyrmann og kaptein, mellom 1912 og 1914. Han var også med på den første overflygningen av Andesfjellene med passasjerer, i 1924. I ungdommen var Christian Doxrud, sammen med klassekamerater, med på å stifte fotballklubben Lyn i Kristiania.

Familie

Christian Doxrud var sønn av overlærer og apoteker Ole Kristian Doxrud (1851-1931) fra Hammerfest, og Eugenie Louvise Jensine, født Thoresen (1860-1939) fra Kristiania. I 1885 bodde paret og deres fire barn ifølge folketellinga i Hanstensgate 2. Foreldene var skilt, og folketellingen fra 1900 forteller at Christian Doxrud, oppført som kadett, hadde bopel med moren og sine fire søsken på adressen Oscars gate 19 i Kristiania. Han er i folketellingen oppført med Horten som midlertidig adresse. Moren er oppført som blomsterhandlerske. Faren, mangeårig innehaver av Frogner apotek, døde ved et skipsforlis ved Sri Lanka i 1931.

Christian Doxrud giftet seg i april 1916 med Gerd Klingenberg (1893-1987) fra Trondheim i Nidarosdomen. Hun overlevde sin mann med over 50 år.

Liv og virke

Faksimile fra Aftenposten 29. juli 1925: Utsnitt av omtale av Christian Doxruds overflygning av Andesfjellene.

Christian Doxrud avla avgangseksamen ved Sjøkrigsskolens nederste avdeling i 1903, og fikk en sekondløytnantstilling i Marinen i 1904. I 1905-06 var han styrmann på flere skip, før han i perioden 1906-09 var kaptein på flere dampskip i Chile. I 1910 ble han premierløytnant på panserskipet Norge. I folketellinga dette året er han oppført med bolig hos moren i Kronprinsens gate 3 i Kristiania, men med antatt oppholdssted Valparaiso.

Christian Doxrud var kaptein på polarskipet «Fram» i Sør-Amerika, etter Sydpolekspedisjonen, fra 4. november 1912 til 3. oktober 1913 og etter dette førstestyrmann på reisen videre tilbake til Norge, som ble avsluttet i Horten 16. juli 1914 (det var Thorvald Nilsen som var Frams kaptein på den siste strekningen). Han var altså ikke med på selve Sydpolferden, men dro ned til Sør-Amerika for å lede Fram nordover. Amundsen og de fleste ekspedisjonsmedlemmene hadde da dratt hjem på andre måter. Mens Doxrud var i Buenos Aires med Fram tok han det internasjonale flysertifikatet på initiativ fra Amundsen, med tanke på deltakelse som polarflyger for Amundsen ved senere ekspedisjoner. Disse planene ble imidlertid ikke realisert.

Under første verdenskrig var Doxrud i tjeneste i Marinen, hvor han blant annet var sjef for bevoktningsfartøyet Frøya som gikk nøytralitetsvakt fra Agdenes. Doxrud tjenestegjorde videre ved 4. sjømilitære distriktskommandoens kontor i Trondheim til han i 1918-19 ble disponent i Ballangrud maskinforretning.

Doxrud var norsk agent for den tyske flyprodusenten Junker og var involvert i både markedsføring og salg av flyet i Norge. I 1926 organiserte han mer enn 200 oppvisningsflyvninger med til sammen 1000 passasjerer med Junkers fly. Doxrud var også med på å stifte Norsk Aeroklubb i 1928, med Roald Amundsen som formann og han selv som nestformann.

I begynnelsen av desember 1924 foretok Doxrud og en annen pilot den første passasjerflygningen over Andesfjellene, en strekning på 1400 km. mellom Buenos Aires og Santiago. Flygningen foregikk i regi av Junker-fabrikken. Det var fire passasjerer om bord på turen, som hadde en flygetid på 9 timer.

I 1930 arbeidet Doxrud for Klingenberg Trading Company.

Ettermæle

Christian Doxrud er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en nekrolog i Aftenposten 12. desember 1935, dagen etter hans død, ble han beskrevet slik (utdrag):

Det var flygningen og polarforskningen som hadde kaptein Doxruds hovedinteresser. … I en rekke år utførte kaptein Doxrud et interessert arbeide for flygningens fremme i Norge, ikke bare gjennem sin virksomhet i Norsk Aeroklubb, men for flyvesaken i landet i det hele. Kaptein Doxruds vinnende vesen gjorde ham populær og avholdt, og overalt hvor han ferdedes vant han gode venner.

Doxrud ble utnevnt til æresmedlem av Norsk Aeroklubb like før han døde.

Christian Doxrud er begravet i familiegrav på Vår Frelsers gravlund i Oslo, der tittelen marinekaptein er benyttet. Faren, som omkom i 1931 i et skipsforlis, ble aldri funnet, men er minnet på gravminnet. Også moren er gravlagt her.

Kilder og referanser

Eksterne lenker