Christian Thams

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Thams malt av Jeanne Brunet i 1938/1939 i gallaantrekk som Ministre plénipotentiaire for Monaco, dekorert med 14 ordener. Bildet henger på Bårdshaug.
Thams som arkitekt: Orkanger kirke, bygget i 1892.
Hageselskap på Bårdshaug i forbindelse med åpningen av Thamshavnbanen 10. juli 1908.

Christian Marius Thams (født 9. september 1867 i Trondheim, død 22. mai 1948 i Ville d'Avray i den vestlige utkanten av Paris) var en industrigründer, industrileder, arkitekt og diplomat.

Han bodde store deler av sitt liv i utlandet, og hadde mye av sitt virke der. Etter å ha tapt en rettslig konflikt i Høyesterett mot en slektning i 1931, besøkte han ikke Norge etter dette. Men han er interessant i norsk lokalhistorisk sammenheng for sitt arbeid med industrireisingen og gruvedriften på Løkken verk med tilhørende infrastruktur i Orkdal. Fram til dette hadde han årlig lange opphold i Norge og i Orkdal, hvor han hadde Bårdshaug, en eiendom han kjøpte 1890 og selv bygde om i en tysk-romantisk borgstil 1896–1904. Arkitekt for ombyggingen var Finn Knudsen (1864–1911). Dette er i dag et hotell.

Bakgrunn

Han var sønn av brukseier og grosserer Marentius Thams (1836–1907). Allerede da han var 12 år gammel ble Christian og broren Wilhelm August Thams jr. sendt til Sveits for å fullføre skolegangen ved en internasjonal eliteskole for gutter i Grenchen. Etter tre år der og ett år på yrkesskole i Holzminden i Tyskland ble Christian Thams student på bygningslinjen og ble utdannet som arkitekt ved Technikum Winterthur i kantonen Zürich i Sveits, hvor han tok eksamen 1886.

Virke som arkitekt

Året etter etablerte han seg som arkitekt med praksis i Nice og Paris. Virke som arkitekt ble aldri framtredende for Thams, men opp gjennom årene tegnet han flere bygninger, bl.a. Norges paviljong til verdensutstillingen i Paris 1889, Union Hotel (1891) i Øye i Norangsfjorden på Sunnmøre og kirkene i Kvalsund og Orkanger (1882), hotell i Avantbay, Svalbard (1894) og på oppdrag av den belgiske kong Leopold 2 restaurerte han kongefamiliens gravkirke ved slottet Laeken utenfor Brussel.

Orkdal

Han kom hjem fra utlandet i 1890 og trådte inn i en ledende stilling i farens trelast- fisk, og gruveforretning. Han grunnla i 1904 Orkla Grube-Aktiebolag med Thamshavn og egen jernbane, Thamshavnbanen fra 1908. Selskapet var en videreføring av gruveselskapet Ørkedal Mining Co. i Meldal, som bestefaren hadde startet sammen med skipsreder Christian Salvesen (1827-1911). Dette ble Norges største svovelkisgruve, som kom i gang ved det gamle kobberverket Løkken Verk.

Utlandet

Fra 1911 bodde han hovedsaklig i Paris som leder av handelsselskapet Société du Madal, i samarbeid med fyrst Albert I av Monaco, og registert der, men med hovedkontor i Paris og produksjon i Mosambik. Selskapet rådde over store landområder med over 40 000 innbyggere og produserte kautsjuk, kopra, jordolje, frukt, trevirke og kjøtt for eksport. På 1920 grunnla han også et gruveselskap for den senere keiser Haile Selassie i Etiopia som utvant gull og platina.

Ærsbevisninger

Thams mottok en rekke ordener og æresbevisninger, også for virke som ikke hadde noen direkte tilknytning til Norge. Han var belgisk konsul fra 1896. Han ble blant annet utnevnt til ridder av første klasse av St. Olavs Orden i 1901 «for fortjenstfuld Udførelse af offentlige Hverv». Han ble også tildelt den svenske Nordstjerneordenen og den franske Æreslegionen.

Kilder