D/S «Framnæs» (1908)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Framnæs» til kai i Kristiansund.
Foto: Chris Nyborg (2017).
Fra 1908 til 1916 gikk ferja som «Framnæs 3» mellom Skillebekk og Bygdøy i Kristiania.
Foto: Narve Skarpmoen (1910).

D/S «Framnæs» er et dampfartøy, nå omgjort til dieseldrift, som ble bygd i 1908 og som opprinnelig var en del av fjordbåttrafikken i Oslofjorden og gikk mellom Framnes ved Skillebekk og Bygdøy, og mellom Bygdøy og Pipervika. I dag er båten i drift sammen med sundbåtene i Kristiansund, der den brukes til rundturer i havna og kulturarrangementer. Den er bygd etter designet på elvebåtene på Hudson River i USA.

«Framnæs» var bygg nr. 1 ved Moss Verft, og hadde først navnet «Framnæs 3» mens den gikk mellom Skillebekk og Bygdøy. Under første verdenskrig ble det mindre trafikk på strekninga, og i 1916 ble ferja solgt til Christiansund Dampbaadsamlag. Den seilte opp til Kristiansund for egen maskin, og vel framme ble den satt inn som sundbåt. Den 20. februar 1951, etter 34 år i tjeneste mellom øyene i Kristiansund, ble den tatt ut av trafikk. «Framnæs» var den siste dampdrevne sundbåten.

Mot slutten av 1950-åra ble den nedrigga til lekter, og solgt til Rørvik i Vikna kommune. Der var den til 2003, da Stiftelsen Framnæs til initiativ til å gjenoppbygge den og sette den i trafikk igjen i Kristiansund. De fikk tak i mange originaldeler, og det som mangla ble laget ut fra bilder og tegninger. Dampmaskinen ble også restaurert, og er i kjørbar stand. Den brukes kun ved spesielle anledninger; normalt drives «Framnæs» nå av en dieselmotor. Den har hjemmehavn på PirenKirklandet, der også de vanlige sundbåtene legger til.