Domenico Erdmann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Erdmann etterlot seg mange fotografier av kirker og andre bygninger han undersøkte. Her Hen kirke i Møre og Romsdal.
Foto: Domenico Erdmann (1930).

Domenico Juul Erdmann (født 23. mars 1879 i Bergen, død 5. oktober 1940 i Oslo) var restaureringskonsulent, formgiver, maler, dekoratør og fotograf. Han var teknisk konsulent og utøvende konservator på en rekke kirker, og utførte også dekorasjoner i privathjem og en rekke andre formgivningsjobber.

Han var sønn av billedskjærer og tegnelærer Hans Johan Johannessen (f. 1851 i Bergen) og Hansine Johannessen (f. 1850 i Århus i Danmark). I folketellinga 1885 bodde han, foreldrene og tre yngre søsken i Hans Holmboes gate 12 i Bergen. I folketellinga 1900 finner vi ham i Pilestredet 65 i Kristiania. Han er ført som ugift frescomalerlærling, og bodde sammen med foreldrene og fire yngre søsken. To av brødrene var i lignende bransje, da de er ført som stukkaturlærlinger.

Han starta sin karriere som konservator i Viborg domkirke i Danmark, der han og Oscar Matthiesen ble tilkalt som eksperter av Joakim Skovgaard. I 1908–1909 ble han tilsatt som Eilif Peterssens assistent under utsmykningen av apsis i Ullern kirke i Kristiania. Han var der både teknisk konsulent og utøvende kunstner. Etter dette jobba han en del sammen med Arnstein Arneberg med dekorasjon i privathjem, og han virka som formgiver på andre områder, som faner, medaljer, frimerkeutkast, bokomslag, firmalogoer, etiketter, spillkort med mer. Han tegna også ovner for O. Mustad & Søn i Kristiania fra 1916 til 1921.

I 1912 fikk han et oppdrag fra Fortidsminneforeningen med undersøkelse og restaurering av gamle kirkeinteriør. Fra 1919 jobba han med det samme, men da som statens konsulent for kirkerestaureringer. Under sine oppdrag tok han ofte bilder, og mange av disse inngår i Riksantikvarens fotosamling.

Erdmanns stil har oftest preg av frodig barokk. Han foretrakk friske farger og enkle ornamenter, og var særlig interessert i dekorasjonsarbeider fra renessansen og barokken. Han kalte ofte fram dekor fra en av disse periodene under sine arbeider i kirker, og kompletterte dem ved sine egne tilføyelser. Hans egne dekorasjoner ble tilpassa på bakgrunn av analyse av den opprinnlige dekoren, slik at helhetsinntrykket skulle være at kirken var restaurert, ikke nydekorert. Gjennom sitt arbeid ble han den ledende eksperten på norsk dekorativ malerkunst.

Erdmann skal ifølge sine egne nedtegninger ha undersøkt 423 kirker i Norge, og utført restaureringsarbeid i mer enn hundre av disse. Merkelig nok ble hans siste oppdrag i kirken hvor han hadde hatt sitt gjennombrudd tredve år tidligere, da han ble tilsatt for å restaurere Eilif Peterssens dekorasjon i apsiden i Ullern kirke.

Se også

Kilder

Eksterne lenker