Edvard Eriksen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimille angående jernbryllupet.
Foto: Asker og Bærums Budstikke 24.9.1945

Edvard Eriksen (født 21. september 1851 i Rælingen, død 27. desember 1945 i Bærum) var sagmester.

Han begynte arbeidslivet som 12-åring på et sagbruk nær Dølahaugen i Rælingen, hvor han vokste opp, og som den gang lå i Fet kommune. Da han var dobbelt så gammel kom han til Lommedalen i Bærum, for å jobbe som sagmester og møllemester ved Johnsrud sag og mølle. Han var blitt anbefalt av arbeidsgiveren på sitt forrige bruk. Etter lang og tro tjeneste ble han tildelt Norges Vels gullmedalje i 1921, Kongens fortjenstmedalje i 1927 og pensjonerte seg i 1928 etter å ha blitt operert for grå stær.

26. september 1880 gifta han seg med lommedølen Håkine Kaspersen. Bryllupet stod på Stensrud, hvor hun var fra. De feira jernbryllup i september 1945. Da Eriksen døde tre måneder seinere, 94 år gammel, var han Lommedalens eldste innbygger. Han ble overlevd av kona og sønnen Edvin; kona døde tre måneder og én dag etterpå.

En anekdote på bygdamål står i boka Gammalt frå Lommedæl'n, og kaster litt lys over ekteparets liv:

I Sagstua budde'n Edvart Saga og a Håkina Mølla. Han Edvart var sagmester og ivrig medlem og kasserer i den frivillige sjukekassa i bøgda. Hu Håkina var fast slaktekjerring og hjelpekone på flere gårder, men mest på Jonsru. [...] Ved et bokettersyn i sjukekassa sa'n Martin Kjørkeby: "Det mangler ett øre i kassa, Edvart!" "Det ske væra der!" sa'n Edvart og åpne alle bøkene og riste dom, og ut trille enøringen.

Kilder