Eiker sorenskrivergård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eiker sorenskrivergård i Hokksund brukes i dag av blant andre Nøstetangen museum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Eiker sorenskrivergård, for Eiker, Modum og Sigdal sorenskriveri, ble bygd i 1904 på Lerberg ved Hokksund i Øvre Eiker kommune i Buskerud, etter at den gamle sorenskrivergården brant to år tidligere. Arkitekt var Karl Guettler.

Bygningen kalles i dag gjerne Gamle sorenskrivergården eller Sorenskrivergården i Hokksund.

Dette skulle egentlig bli en prototype for framtidige sorenskrivergårder i Norge, men på grunn av store kostnader var denne sorenskrivergården den eneste av denne typen som ble bygget. Bygningen ble brukt som sorenskrivergård helt til 1996.

I dag ligger bl.a. Øvre Eikers turistkontor og Nøstetangen museum her.</ref>

Den første sorenskrivergården

Den opprinnelige sorenskrivergården i Hokksund ble oppført i 1854, på ei tomt som var utskilt fra ekserserplassen Lerbergmoen. Den lå rett ved Haugsund bru, som sto ferdig i 1853, og ble embetsbolig for sorenskriveren i Eiker, Modum og Sigdal sorenskriveri. Tidligere hadde sorenskriverne residert på gårder som de eide privat.

Denne bygningen brant i 1902 og ble to år seinere erstattet av den nåværende sorenskrivergården.


Bilder av sorenskrivergårdenKilde og referanserEiker Leksikons logo.jpeg Eiker sorenskrivergård inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!