Emelankton Aadnesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Jærbladet 8. juli 1988: utsnitt av omtale om at Emelankton Aadnesen var mottaker av kulturprisen i Hå kommune for 1988 - som 99-åring.

Emelankton Aadnesen (født 20. september 1889, død 13. november 1994) var mekaniker, handelsmann og amatørfotograf på Nærbø i Hå kommune. Aadnesen, som ble hele 105 år gammal, engasjerte seg på mange felt i lokalsamfunnet.

I ungdommen gikk han i maskinlære og var den første læregutten hos Underhaug på Nærbø. Seinere var han hos Kverneland, Flensburg i Tyskland og på Rosenberg verft i Stavanger. I 1915 kom han tilbake til Nærbø, der han tok forskjellige oppdrag som mekaniker og rørlegger, samtidig som han bygde opp sitt eget firma, Emelankton Aadnesen I 1923 flytta Emelankton inn i nye lokaler i Nærbøgata 5. Her dreiv han kombinert krambu og kafé.

Emelankton Aadenesen hadde ikke profesjonell fotografutdanning, men drev fotobutikk i mellomkrigstiden (ca 1925-1930). Han syklet omkring i bygda og fotograferte så å si hvert eneste gårdsbruk på slutten av 1920-årene. Også flere gårdsbruk i de andre bygdene i Hå fotograferte han, særlig der han hadde slekt og venner. Aadnesen tok også familiebilder og bilder av store og små hendelser i Nærbø. Han fremkalte bildene selv i alle år og tok også imot filmer fra andre til fremkalling. Dette arbeidet holdt han på med like til fargebilder ble vanlige etter 1960. Han laget også prospektkort, som han solgte i butikken. Prospektkortene ble nummererte og daterte.

Hå folkebibliotek har registrert og laget nye plastnegativer av ca. 190 av de mange hundre negativene hans. Sønnesønnen Emton Aadnesen har muligens overtatt bildesamlingen hans.

Emelankton var også aktiv i Nærbø Skytterlag og Nærbø Spellag; han påviste flere steinalderbuplasser på Jæren, starta opp med speiderarbeid på Nærbø og tok initativ til bygdemuseet på Nærbø. I 1988 fikk han Hå kommunes kulturpris.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Emelankton Aadnesen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.