Flensburg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Slesvig fram til 1866, Flensburg beliggende midt på kartet. Det rosa området ble overgitt fra Danmark til Preussen etter andre slesvigske krig.

Flensburg (dansk: Flensborg, sønderjysk: Flensborre) er en kretsfri by (Kreisfreie Stadt) som ligger ved bunnen av Flensburgfjorden i Slesvig i Tyskland, nær grensen mot Danmark. Byen har 88 519 innbyggere (2017).

Historie

Resultatet av folkeavstemningen i 1920, og den nye grensen mellom Tyskland og Danmark. Det tyske flertallet i Flensburg var på ¾.

Flensburg var en dansk by i hertugdømmet Slesvig, underlagt den danske kronen. Byen fikk byrettigheter i 1284, men var i årene 1431 til 1460 under hertugdømmet Holstein og fikk da en sterk tysk innvandring. Byen hørte under den danske kongen inntil den kom under Preussen i 1864 sammen med resten av Sør-Slesvig etter nederlaget i andre slesvigske krig. Adskillelsen fra Danmark rammet byen som handelsby, etter at den særlig på 1700-tallet hadde vært en viktig handelsby. I denne sterke handelsbyperioden utvandret også mange handelsmenn. De som kom til Norge, slo seg særlig ned i Trondheim.

Det tyske nederlaget i første verdenskrig gjorde at Nord-Slesvig igjen ble dansk, og åpnet for en Flensborg-bevegelse i Nord- og Sør-Slesvig som krevde at byen ble tilbakeført til Danmark, men ved folkeavstemningen i 1920 stemte tre fjerdedeler for fortsatt tilknytning til Tyskland. Dette førte til en politiske krise i Danmark («Påskekrisen i 1920»). Den nye grensen ble trukket like nord for byen, noe som førte til at byen mistet en stor del av sitt oppland, og næringslivet ble på nytt hardt rammet.

Ved den tyske kapitulasjonen etter andre verdenskrig i 1945 var Flensburg sete for admiral Karl Dönitz' regjering. Fram til 1951 hadde byen dansk flertall i bystyret og dansk overborgermester. I dag utgjør danskene rundt 25 % av befolkningen, og byen er fortsatt sentrum for det danske mindretall i Sør-Slesvig med danske skoler, foreningsliv etc. Flensborg Avis gis ut i byen og er en dansk- og tyskspråklig avis som kommer ut seks ganger i uken med et opplag på om lag 7400. Avisen har lokalredaksjoner i Slesvig by og Husum. Avisen er den eneste danskspråklige som utgis i Tyskland, og utgis nå også på tysk etter at den i 1974 fusjonerte med den tyskspråklige, men likevel danskvennlige Südschleswigsche Heimatzeitung.

Norske slekter fra Flensburg

Innvandrere fra Flensburg til Norge

Kilder


Koordinater: 54.7819444° N 9.4366666° Ø