Jens Mechlenborg (d. 1626)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jens Mechlenborg (født rundt 1566, død 1626) var fra 1619 fogdNord-Helgeland. Mechlenborg vokste opp i Flensburg, hvor han hørte til en slekt av storkjøpmenn. Tidlig på 1600-tallet innvandret slekten til Norge, hvor de inntok høye embeter i statsapparatet, og hvor de samtidig ble del av landets overklasse. Mechlenborg regnes selv som stamfar til slektens gren i Nordland og Troms.

Biografi

Jens Mechlenborg ble født rundt 1566 i Flensburg. Faren var Oluf Mecklenburg den yngre, som var en av Flensburgs fremste kjøpmenn, og som selv var sønn av Oluf Mecklenburg den eldre og Marina Oldendorf (Altendorf). Moren het Margrethe, som skal ha hatt bakgrunn i lavadelen i Schleswig og Holstein, herunder slekten Friis fra Arlevad.

Jens Mechlenborg skal tidlig i 1600-årene ha innvandret til Norge, kanskje som bindeledd mellom farens handelshus og kjøpmenn i Trondhjem. Mechlenborg fikk i 1619 bestalling som fogdNordre Helgeland, og tok sete på Lurøy gård i Lurøy fjerding, Nordlandenes len.

Jens Mechlenborg var gift med Abelone Madsdatter av ukjente foreldre. De fikk følgende barn sammen.

Jens Mechlenborg og Abelone Madsdatter døde begge i 1626, og ble begravet i Lurøy kirke. Mechlenborg omtales i denne forbindelsen som «forrige Foged over Helgeland».

Genealogi

Jens Mechlenborgs søsken var fogd Jacob MechlenborgNordmøre, kjøpmann Carsten Mechlenborg i Haderslev, g.m. Margrethe Schnell, og Margrethe Mechlenborg, g.m. slottsfogd Nickel Lundt i Nykøbing Falster. Han var således farbror til senere lensherre Wilhelm Mechlenburg med flere.

Se også

Litteratur