Oluf Mechlenborg (d. etter 1665)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Oluf Mechlenborg (født rundt 1591, død etter 1665) var fra 1626 fogd i Lofoten og Vesterålens fogderi, Nordlandenes len. Senest i 1633 sluttet han i embetet, og drev Lurøy gård i Lurøy fjerding etter faren. Mechlenborg giftet seg med en datter av presten i Brønnøy, og kom samtidig i besittelse av litt jordHelgeland. Han hørte til en innvandrerslekt fra Flensburg i dagens Tyskland, og var herunder søskenbarn av lensherre Wilhelm Mechlenburg i Eiker og av fogd Oluf MechlenborgNordmøre.

Biografi

Oluf Mechlenborg ble født rundt 1591. Faren var Jens Mechlenborg, som senere ble fogdNord-Helgeland, og som hadde bakgrunn i en slekt av storkjøpmenn i Flensburg. Moren var nok Abelone Madsdatter av ukjente foreldre. Tilsynelatende var Mechlenborg oppkalt etter farfaren Oluf Mecklenburg den yngre i Flensburg.

Oluf Mechlenborg fikk i 1626 – for øvrig samme år som faren døde – bestalling som fogd i Lofoten og Vesterålen. Dette embetet hadde Mechlenborg senest frem til 1633. Deretter tok han over Lurøy gård, som faren hadde hatt som fogdegård.

Oluf Mechlenborg var gift med Adelus Christensdatter, som var datter av Herr Christen Olsen til Brønnøy prestegjeld, og som skal ha hatt bakgrunn i adelsslekten Skanke fra Jemtland. De fikk følgende barn sammen.

Oluf Mechlenborg døde etter 1665, da han drev Lurøy gård.

Genealogi

Oluf Mechlenborgs søsken var Anne Mechlenborg, g.m. Herr Jonas Pedersen til Korskirken i Bergen.

Oluf Mechlenborg søskenbarn på farens side omfattet fogd Oluf MechlenborgNordmøre, lensherre Wilhelm Mechlenburg til Eiker len, Annichen Mechlenburg i Kristiania og Margrethe Mechlenburg (g. Stockfleth) samme sted.

Se også

Litteratur

Databaser