Christen Mechlenborg (d. etter 1701)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christen Mechlenborg (født rundt 1640, død etter 1701) var fogdesønn og bruker av storgården Lurøya i Lurøy fjerding, Nordlandenes amt. Han hadde navn etter morfaren Herr Christen Olsen til Brønnøy prestegjeld. Som tredjegenerasjons innvandrer i Norge var Mechlenborg blant annet søskenbarn av Margrethe Jonasdatter, som var gift med Hans Lillienschiold den eldre, og av biskop Hans Rosing av Kristiania.

Biografi

Christen Mechlenborg ble født rundt 1640. Faren var Oluf Mechlenborg, som var tidligere fogd i Lofoten og Vesterålen og bruker av Lurøy gård. Moren var Adelus Christensdatter, som var datter av Herr Christen Olsen til Brønnøy prestegjeld, og som skal ha hatt bakgrunn i adelsslekten Skanke fra Jemtland.

Christen Mechlenborg tok over Lurøy gård etter faren.

Christen Mechlenborgs kone kjennes ikke. De fikk følgende barn sammen.

Christen Mechlenborg døde etter 1701.

Genealogi

Christen Mechlenborgs søsken kjennes ikke.

Christen Mechlenborgs søskenbarn på farens side omfattet Margrethe Jonasdatter, som var gift med Hans Lillienschiold den eldre, Kristine Jonasdatter, som blant andre var gift med byskriver Thomas Ruus i Bergen, og Christian Jonassen, som var gift med Hilchen Summerscales. Mechlenborgs søskenbarn på morens side omfattet Hans Rosing.

Christen Mechlenborgs tremenninger omfattet viselagmann Ægedius Mechlenburg i Agder, Anna Cathrine Mechlenburg (g. de Tonsberg), viselagmann Wilhelm Mechlenburg i Trondheim, Isabella Margrethe Mechlenburg (g. de Stockfleth) og Sophie Amalie Mechlenburg (g. Grüner), foruten stetremenningen generalveimester Eduard Francois de Place.

Se også

Litteratur