En Schneider Canet kanon til Nedre Eiker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Schneider Canet modell 1898 på Geithol skanse 2005. Foto: Frode Caspersen/Eiker Arkiv

Eiker Arkiv har gjennom flere år ønsket seg en Schneider Canet kanon, et ønske som ble særlig sterkt da det gikk mot 100-års markeringen for unionsoppløsningen. Kunne vi greie å skaffe en kanon til markeringen på Geithol batteri («Batteriet»)? Hvordan i all verden skaffer man til veie en kanon? Det var to drammensere som til slutt ble redningen: Gunnar Lindås i Drammen Reserveoffiserers Forening og Dag Sundkuist. Fra sistnevnte mottok vi liste over mulige kontakter i forsvaret, og alle på lista ble forsøkt kontaktet. Svarene vi mottok pekte i en retning, nemlig Forsvarsmuseet. Forespørsel ble sendt, og en dag ringte major Borten fra museet og fortalte at en slik kanon var innen rekkevidde. Og han stillte seg også positivt til utlån, men kanonen sto på et lager på Trandum og det var usikkert om man rakk å rydde dette tidsnok for arrangementet på Geithol. Men det gikk greit, og den 1. juni ankom kanonen, en Schneider Canet modell 1898, til Solbergelva.

Etter et meget vellykket arrangement på Gjeithol, ble det også fremvisning i Drammen, på Spiralen, ved markeringen av flaggskiftet 9. juni kl 10.00. (Breidablikk var det eneste anlegget i landet hvor man gjennomførte dette flaggskiftet, ingen militære anlegg fikk tillatelse).

Etter kanonens vellykkede deltagelse på disse arrangementene, besluttet en begeistret ordfører og kultursjef i Nedre Eiker å rette en søknad til Forsvarsmuseet om deponering, og positivt svar fra major Borten ble mottatt 15. august. Det viste seg at en av Forsvarets avdelinger ønsket å tilbakelevere tilsvarende, og fra Forsvarsmuseets side så man ingen grunn til å ha to like kanoner i sine magasiner.

Schneider'en vi mottok er merket "No1", og vi tolker det slik at dette er den første i en serie av totalt 16 kanoner som ble kjøpt inn av denne typen. En skal da ikke se bort fra at denne har vært på Geithol tidligere - for ca. 100 år siden.

Kanonen står i dag plassert i en permanent 1905-utstilling på Temte Gård og Bygdesamling.

Kilder

  • Artikkel av Frode Caspersen på nettstedet til Eiker Arkiv.


Eiker Leksikons logo.jpeg En Schneider Canet kanon til Nedre Eiker inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!