Enklave/eksklave

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

En enklave eller eksklave er et geografisk område som er helt omslutta av et annet administrativt område. Dersom enklaven administrativt sett tilhører et annet område er den en eksklave; er den et selvstendig administrativt område er den en enklave.

Det finnes flere eksklaver i Norge:

Noen tidligere eksklaver har blitt bundet sammen med kommunen de tilhører gjennom ett punkt, et såkalt ekstrapolygon som har blitt tegna inn ved grensejustering. Dette gjelder Nordre Fjøser i Frogn kommune, som ellers er omslutta av Ås kommune, og et ubebodd område tilhørende Nome kommune som er omslutta av Skien kommune.

Fra innlemmelsen av Aker herred i Oslo i 1948 til opprettelsen av Viken fylke i 2020 hadde Asker og Bærum ikke landegrense til noen annen del av Akershus, men grensen mot Nesodden kommune i Oslofjorden gjorde at de to kommunene strengt tatt ikke utgjorde en eksklave. Siden fylkesreformen har begge kommunene også landegrenser mot andre kommuner i sitt fylke. Da Viken fylke ble oppløst i 2024, ble de to kommunene igjen stående uten landegrense til noen andre kommuner i fylket.

Tidligere var det flere eksempler på enklaver i Norge, de fleste av dem byer og ladesteder som var omslutta av et en enkelt herredskommune. Over tid har byutvidelser og kommunesammenslåinger ført til at disse har fått grense mot flere områder.

Referanser

Litteratur