Enok Berg (1856-1895)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Enok Berg - fra heftet om Inntrøndelagen fylke av Det norske totalistlag
Foto: Ukjent -Skannet av Gunnar E. Kristiansen

Enok Berg (født i Åmot 11. april 1856, død i Lånke 6. mars 1895) var en avholdsmann som arbeidet på jernbaneanlegg. 19 år gammel, i 1875 ble han gift med den seks år eldre Mari Eriksdatter Myttingshaugen fra Ringebu.

Slekt og barndom

Han var sønn av husmann Iver Halvorsen og Olia Eriksdatter. I folketellinga 1865 finner vi ham med foreldrene og to eldre søsken på plassen Stormyren i Åmot.[1]

Jernbanen

Det er usikkert når og hvorfor disse har «utvandret» fra Åmot til Stjørdal. Men vi veit at Enok ble med på bygginga av Meråkerbanen, som per definisjon starter på Hell og går gjennom Meråker over Riksgrensen til Storlien. Vi vet også at de ikke tok veien direkte til Trøndelag, for i folketellinga 1875 bodde han sammen med foreldrene og en bror i Tynset. Faren, broren og Enok var da jernbanearbeidere.[2]

Avholdsmann

I 1876 fikk paret kjøpt et stykke udyra jord i Lånke, som de med alle krefter rydda og fikk bygd på. Dette var på den tida at det gikk en åndelig vekkelse gjennom bygda, som blant flere ble ledet av avholdsveteranen Ole Kallem. Det ble i sær Kallems virke som kom til å prege Enok Bergs seinere livssyn.

Agitatoren

Når og hvor lenge han reiste som «agent» for Det norske totalistlag har vi ingen fortegnelse på, men han fikk stiftet lag både i Uttrøndelag og i Nord-Trøndelag. Han var den første som tegnet seg som medlem i avholdsselskapets Lånke-lag. Berg døde i 1895 – «sann og utan svik», skriv avholdskollegaen og Inderøyningen Aake O. Verdal.

Referanser

  1. Enok Iversen i folketelling 1865 for Åmot prestegjeld fra Digitalarkivet.
  2. Enok Iversen i folketelling 1875 for Tynset prestegjeld fra Digitalarkivet.

Kilder