Erik Sture Larre

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Sture Larre.
Foto: Ukjent, hentet fra Langholm 1994.
Erik Sture Larre er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2020)

Erik Sture Larre (født 31. mars 1914 i Kristiania, død 11. november 2014 i Oslo) var jurist, motstandsmann og initiativtaker til markagrensa.

Larre tok examen artium i 1933, og begynte da å studere juss og sosiologi. Under studiene arbeida han som journalist i Tidens Tegn de første årene, og fra 1936 var han vitenskapelig assistent for Ewald BosseInstitutt for samfunnsforskning.

Under krigen ble han en av de to avsnittssjefene i Milorg i Oslo. Han ble arrestert i 1943, og tilbrakte resten av krigen som isolasjonsfange i enecelle på Grini.

Etter krigens slutt overtok han et advokatfirma, som på kort tid ble det største enkeltmannsforetaket i Oslo. Han kjøpte også sin første aksje i 1945, noe som skulle lede til at han ble en viktig aktør på Oslo Børs. Porteføljen var på 2000-tallet på en verdi av flere hundre millioner kroner.

I 1960-åra sto striden om utbygging av Oslomarka, og det var Larre som tegna opp markagrensa. Han har derfor ofte blitt kalt «markalovens far». Interessen for friluftsliv hadde han hatt siden barneåra; blant annet ble han speider da han var 11. Han var president i Norges Ishockeyforbund 1966-1967.

Som erkjennelse for sitt samfunnsengasjement mottok Larre blant annet Kongens fortjenstmedalje i sølv, St. Hallvardsmedaljen og en rekke æresmedlemskap, som i Norges Ishockeyforbund (ærespresident, etter å ha vært president i tilsammen ti år), Skiforeningen, Friluftsrådets Landsforbund og Oslo og Omland Friluftsråd. Hans engasjement i Friluftsrådet begynte allerede i 1946, og siste gjenvalg som leder kom etter at han fylte 100 i mars 2014.

Erik Sture Larre er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.

Galleri

Kilder


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.