Erik Sture Larre

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsnitt fra Oslo Adressebok 1955 for 1955. Erik Sture Larre var forretningsfører for boligselskapene Holmengrenda 1A og 1B.

Erik Sture Larre (født 31. mars 1914 i Kristiania, død november 2014 i Oslo) var motstandsmann og initiativtaker til markagrensa.

Larre tok examen artium i 1933, og begynte da å studere juss og sosiologi. Under studiene arbeida han som journalist i Tidens Tegn de første årene, og fra 1936 var han vitenskapelig assistent for Ewald BosseInstitutt for samfunnsforskning.

Under krigen ble han en av de to avsnittssjefene i Milorg i Oslo. Han ble arrestert i 1943, og tilbrakte resten av krigen som isolasjonsfange i enecelle på Grini.

Etter krigens slutt overtok han et advokatfirma, som på kort tid ble det største enkeltmannsforetaket i Oslo. Han kjøpte også sin første aksje i 1945, noe som skulle lede til at han ble en viktig aktør på Oslo Børs. Porteføljen var på 2000-tallet på en verdi av flere hundre millioner kroner.

I 1960-åra sto striden om utbygging av Oslomarka, og det var Larre som tegna opp markagrensa. Han har derfor ofte blitt kalt «markalovens far». Interessen for friluftsliv hadde han hatt siden barneåra; blant annet ble han speider da han var 11.

Som erkjennelse for sitt samfunnsengasjement mottok Larre blant annet Kongens fortjenstmedalje i sølv, St. Hallvardsmedaljen og en rekke æresmedlemskap, som i Norges Ishockeyforbund (ærespresident), Skiforeningen, Friluftsrådets Landsforbund og Oslo og Omland Friluftsråd. Hans engasjement i Friluftsrådet begynte allerede i 1946, og siste gjenvalg som leder kom etter at han fylte 100 i mars 2014.

Kilder


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.