Ernst Askildsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnestøtte på øyen Lutsi for Ernst Askildsen og Magne Bakka. Foto: Ernst Sigurd Knudsen, 2020.
Askildsens begravelse ca. 3 måneder etter dødsfallet. Ukjent fotograf.

Ernst Askildsen (født 28. august 1921 i Stavanger, død 4. april 1945 i Sandnes) var en motstandsmann som kjempet og falt for Norge under andre verdenskrig. Askildsen hadde nettopp kommet inn på juss-studiet ved Universitetet i Oslo da krigen brøt ut, og han gikk aktivt inn i motstandsbevegelsen.

Familiebakgrunn

Ernst vokste opp på en gård i Tjensvoll i Stavanger sammen med foreldrene Anna og Sigurd Askildsen og søstrene Ninni og Aud. Hele familien ble satt i fengsel da Gestapo i 1945 avslørte Ernst som motstandsmann. Ninni og Aud ble etter hvert frisatt fra fengsel og ble satt til å drive familiegården, i en alder av tolv år, frem til foreldrene ble sluppet fri fra fengsel. Begge søstrene overlevde krigen, og Ninni giftet seg med Sigurd Knutsen og fikk tre barn: Anne Grethe Kverneland, Ernst Sigurd Knudsen og Nina Knudsen. Aud ble senere gift med Olav Tjeldflott og fikk tre barn: Barbro Staudel, Lars Olav Tjeldflott og Therese Helle. Gården eies og drives fortsatt i 2020 av familien.

Motstandsarbeid

Ernst Askildsen ble, sammen med Magne Bakka (som han ikke kjente fra tidligere av), utnevnt av kong Haakon VII til å bli medlem av det organiserte nettverket XU og som blant annet opprettet en radiostasjon med kodenavnet AQUARIUS, som var av avgjørende betydning for XU og ble brukt til blant annet å sende hastemeldinger til London. AQUARIUS var et samarbeidsprosjekt mellom XU og SIS.

Askildsen og Bakka flyktet begge med en MTB (krigsbåt) fra Melingsvågen på Bømlo til Skottland og videre til London, og var tiltenkt et lengre opphold i London. De gjennomførte både telegrafistskole og fallskjermkurs, men da det ble klart at Stavanger-gruppen var arrestert, ble de forespurt av Kong Haakon VII om de ville påta seg nye oppdrag i Norge. Bakka opererte under dekknavnet "Arthur" og Askildsen under navnet "Reidar" for å unngå å bli oppdaget av tyskerne, og begge var involvert i ulike etterretningsoppdrag i Norge, frem til Askildsen ble skutt 4. april i 1945. Gestapo hadde da oppdaget signaler fra AQUARIUS som Askildsen og Bakka benyttet til å sende ut informasjon om krigssituasjonen her hjemme i Norge til London.

Den 4. april 1945 befant Askildsen og Bakka seg på en hytte (populært kalt Jerusalem) på øya Lutsi utenfor Sandnes, og skulle sende informasjon til London, men fikk på dette tidspunktet ikke kontakt. De gikk derfor ut av hytten for å trekke frisk luft, men da oppdaget Askildsen og Bakka at det stod 300 tyskere rett over på andre siden av øyen og på fastlandet. De forsøkte derfor i all hast å ødelegge radioen og annet teknisk utstyr de hadde tilgjengelig, og gjorde seg klare til å kjempe mot tyskerne. I flere timer kjempet de, men gikk tilslutt tomme for ammunisjon. De gjorde seg derfor klare til å svømme over til en holme på den andre siden av øya. Men ettersom tyskerne allerede hadde okkupert mesteparten av øyen, ble Askildsen skutt mens de to sang "Gud signe Noregs land", for å signalisere at de overga seg. Tyskerne tolket imidlertid dette som et tegn på angrep, og Askildsen ble skutt og drept da han sammen med Bakka forsøkte å svømme over til den andre øyen. Bakka ble derimot tatt til fange og satt i fengsel, og utsatt for en rekke torturhandlinger, blant annet forsøk på forgiftning, som han overlevde. Etter krigen bodde Bakka i Stavanger frem til han døde i 1997. Askildsen fikk etter krigen en gate i Stavanger oppkalt etter seg, Ernst Askildsens vei.

Utmerkelser

  • St. Olavsmedaljen med ekegren (fra kong Haakon VII)
  • Deltakermedaljen (fra kong Olav V
  • Diplom fra XU (Hemmelig politi)
  • Distinguished Service Cross (fra England. 21.05.1946)

Kilder