Ernst Sigmund Bernstein

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ernst Sigmund Bernstein.
Foto: Ukjent, fra Våre falne.
Minnesmerke, snublesten, over Bernstein ved Geitmyrsveien 27B.
Foto: Vidar Iversen

Ernst Sigmund Bernstein (født 7. august 1922 i Kristiania, død omkring 5. februar 1943 i Auschwitz) var student under andre andre verdenskrig og ble offer for nazistenes jødeforfølgelser.

Sigmund var sønn av Mendel Bernstein (f. 1890 i Malmö) og og Elise Bernstein f. Kazerginski (f. 1890 i Kristiania). Han studerte til ingeniør og hadde praksis ved et elektrisk verksted i Oslo. Bernstein meldte seg til Det sivile luftvern og fikk vakttjeneste.

Da han fylte ut spørreskjema for jøder i Norge våren 1942 bodde han i Geitmyrsveien 27, og var ugift. Han oppga at han var aspirant og hadde examen artium og et halvt års verkstedspraksis. Bernstein var medlem av Det mosaiske trossamfunn i Oslo. Han var ikke medlem av noen andre organisasjoner.

Han ble arrestert i Oslo 26. oktober 1942 og ble sendt til Berg interneringsleir ved Tønsberg. Sendere ble han deportert og sendt til Tyskland med M/S «Donau», omkom i Auschwitz. Det er satt opp en snublestein til minne om ham utenfor Geitmyrsveien 27 B.

Kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Ernst Sigmund Bernstein inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.