Eva Wendt Ryen (1915–2022)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Eva Wendt Ryen f. Wendt (født 12. januar 1915 i Mandal, død 19. august 2022 i Stavanger) var husstellærer, bosatt i Stavanger. Hun ble hele 107 år gammel.

Hun var datter av kjøpmann Karl Aleksander Wendt (1880–1968) og Marie Marie Wendt (1882–1918). Mora døde av lungebetennelse kort tid før vesle Evas treårsdag. I og med at det var mange dødsfall av denne årsak på samme tid i Mandal, handler det trolig om spanskesyken.[1] i 1939 ble hun forlovet med maskiningeniør Olav Ryen (1914–1987),[2] og i 1939 ble de gift.[3]

Hun utdanna seg til husstellærer ved Statens Lærerindeskole i husstell, Stabekk i Bærum, og en periode praktiserte hun i private hjem i Oslo. Etter noen år i fødebyen Mandal drog hun til Trondheim, der hun var under hele andre verdenskrig. Da freden kom, flytta Eva Ryen, mannen og dattera Eva Gjertrud til Stavanger, der hun ble ansatt som lærer i folkeskolen og ved kommunens aftenskole for voksne.

12. januar 2017 fylte Ryen 102 år, og i Aftenposten het det blant annet at

Hun er en engasjert historieforteller, og rett før julen 2016 kom hennes historier og minner fra barndom og ungdomstid i Mandal ut i bokform. Boken er preget av hennes evne til å se det store i det små og se alle de humoristiske sidene i dagliglivet. Boken er basert på hennes notater de siste 15 årene.

Ryen var ei lita jente da spanskesyken ramma Norge – og trolig rev bort hennes mor. Den gangen var det ikke mye man kunne gjøre for å beskytte seg mot pandemien, men i 2020 ble hun den første innbyggeren i Stavanger som fikk vaksine mot COVID-19 under koronapandemien.[4] Hun overlevde pandemien, men på sensommeren sovna hun stille inn etter et kort sykeleie. Hun etterlot seg ei datter, samt flere barnebarn og oldebarn.

Referanser

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.