Fålemarka (Ås)
Fålemarka i Ås kommune er et landskapsområde bestående av både friarealer og kulturlandskap. Det er en naturlig fortsettelse av Svartskog sørover, og er avgrenset av Bunnefjorden i vest, Kjærnes og Sjøskogen i sør, og Gjersjøen/Fålesloråsen i øst.
Området har navn etter de tre gårdene Nordre Fåle, Mellom-Fåle og Søndre Fåle. Fålemarka utgjør utmarka til alle tre, og det samme gjelder for gårdene Kjærnes og Nøstvet. Disse hadde flere husmannsplasser i skogen, blant annet Kjærneshøgda, Østli og Labråten. Som i så mange andre tilfeller ble plassene med tiden gjort om til feriesteder.
En kan imidlertid ikke nevne Fålemarka uten å ta med den gamle steinalderboplassen ved husmannsplassen Sjøskogen under Nøstvet. Norges antakelig første bosetting etter siste istid ble avdekket så tidlig som i 1880, og er senere blitt kjent som Nøstvetkulturen. Selve husmannsplassen ble revet i forbindelse med byggingen av kjøpesenteret på Vinterbro, men det er satt opp informasjonstavle der steinalderfunnene ble gjort.
Verdi som friområde
Med utbyggingen av Vestre Fålesloråsen, Sjøskogen og tildels Tohellinga har Fålemarka blitt et svært viktig nærturområde sommer som vinter. En stor del av brukerne tar seg også inn i marka fra nordsiden, via Sjødalveien fra Oppegård kirke. I vest grenser området til Bunnefjorden, og der finnes også verdifulle friarealer på Breivoll, Kjærnes og Nebba.
Selv om vi tar med området mellom kommunegrensen mot Nordre Follo og bebyggelsen på Svartskog, har disse skogstraktene en beskjeden utstrekning. Dette forhindrer ikke at Svartskog idrettsforening preparerer et nettverk av skiløyper såframt snømengdene er tilstrekkelige. I skisesongen har idrettsforeningen drevet søndagskafé i det gamle grendehuset Solheim i Bekkenstenveien 13 sammen med Bålerud sanitetsforening og Svartskog vel. I sommerhalvåret er det dessuten gårdskafé på Breivoll lengst sørvest i området, samt uteservering på Nebba kafé nede ved fjorden.
Galleri
Kilder
- Skiforeningen.no: Skiforeningen om Fålemarka
- Skislekt.no: Gårdshistorie fra Ås
- Web.archive.org: Akershus kulturnett om Nøstvedtkulturen