Fagerrogn i Østfold
Fagerrogn Hedlundia meinichii er en art som vokser på tørr og kalkholdig mark i Østfold. Den ligner på rogn, men er mindre og har et helt endesmåblad mens rogn bare har frie småblader. Fagerrogn er en krysning mellom rogn og rognasal, men formene av arten skiller seg de som vokser vest i landet.
Hyppighet og utbredelse
Fagerrogn er spontan og er meget sjelden i 5x5 km-skalaen og sjelden i 1x1 km-skalaen. Den har en vestlig utbredelse[1]. Fagerrogn er historisk sett kjent spredt i kyststrøk i Moss[2].
Økologi
Fagerrogn vokser i varme skogsbryn[3][4].
Oppdagelseshistorikk
Fagerrogn under navnet Sorbus meinichii omtales først av Jan Ingar I. Båtvik som skriver at den er kjent fra en lokalitet[5]. Det eldste belegget er samlet av Odd Stabbetorp på Bevøya i Moss 7. juni 1990[6].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Forvaltningsstatus
Arten regnes som nær truet (NT) i Norge[7].
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Fagerrogn i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Artsdatabanken. Fagerrogn i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
- ↑ Mossberg, Bo & Stenberg, Lennart 2007. Gyldendals store nordiske flora. - Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo. 928 s.
- ↑ Båtvik, Jan Ingar I. 1992. Sjeldne, sårbare og hensynskrevende karplanter i Østfold. - Fylkesmannen i Østfold, miljøvernavdelingen rapport 6-1992: 1-261. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Stabbetorp, Odd, 1990. Herbarieark av fagerrogn samlet i Moss. Digitalt på GBIF.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av fagerrogn Hedlundia meinichii for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.