Fastland (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fastland i 1954.
Foto: Jac Brun

Fastland, også kalt Hovdetjernet, er et friluftsområde og en badeplass nordvest for Gjøvik sentrum. Stedet ligger på nordsida av Hovdetoppen, like ved Hovdebakken, og tilhørte opphavelig storgarden Hunn. Navnet kommer av at byens svømmearena var i Mjøsa, men for å få mer stabile forhold ble det i stedet opparbeida en arena på fastlandet.

Arealene rundt tjernet ble opparbeida i forbindelse med jubileumsmessa i 1936, da Gjøvik var 75 år. Det ble bygd en mur langs tjernet, slik at en lettere kunne planere ut området med et jevnt bakkenivå. Dagens gangveg rundt Fastland er et resultat av spaservegen som ble anlagt til messa.

Det ble etter hvert bygd stupetårn og svømmebaner i tjernet, og i 1939 ble Østlandsmesterskapet i svømming arrangert på Fastland. Seinere ble også bunnen asfaltert. Tjernet tappes for vatn om høsten og fylles opp att på våren.

Rundt Fastland er det store grasplener, og ved parkeringsplassen øst på området ligger det en kiosk. Stupetårnet har også blitt brukt til eventer i forbindelse med NM i skateboarding.

Kilder og litteratur