Flatbrødfabrikken Ideal

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fabrikken ble etablert av Emil Nordby, til venstre, sammen med sønnene Erik og Reidar, her utenfor fabrikken i Vangsvegen.

Flatbrødfabrikken Ideal ble etablert av Emil Nordby i 1924. Fabrikken lå først i Vangsvegen i Hamar, som ble revet i 2001 da Hamar rådhus ble bygget på tomta. Flatbrødproduksjonen ble først på 1990-tallet flyttet til Ottestad i Stange kommune.

Både Ideal-navnet og produksjonsmaskineriet var Nordbys oppfinnelser. Maskinen som lå til grunn for produksjonen fikk han ferdigstilt året før oppstart, og var noe han hadde arbeidet med i lang tid. Denne ble ferdigstilt etter at han hadde fått finanisering fra vennen Ommund Ommundsen. Maskinen var liten, men fungerte, og ble plassert i et lite rom på loftet over verkstedet hans.

1. mai 1924 kom den første kassa med Ideal flatbrød på markedet, og samme år ble virksomheten organisert som et aksjeselskap med Emil Nordby som hovedaksjonær. Den første tiden var han både maskinmester og regnskapsfører, spikret kasser og leverte dem på jernbanen med en håndkjerre. Etter noen år ble virksomheten utvidet ved et påbygg på fabrikkbygningen og fikk bedre maskiner. Produksjonen økte, og en del av flatbrødet ble eksportert. Bare to år etter oppstart var Ideal i gang med eksport til USA, og senere mange andre land. Særlig i de norsk-amerikanske delstatene i Midtvesten slo Ideals flatbrød spesielt godt an

Fabrikken produserte ulike typer flatbrød for varemerket Ideal AS eller Ideal Wasa AS. Fabrikken drev i tillegg med distribusjon av forskjellige Wasa- og Barillaprodukter, og fabrikken hadde derfor en egen sidelinje inn fra Dovrebanen.

Fordi den trange sentrumstomta på Hamar ikke tillot flere utvidelser av flatbrødfabrikken, kjøpte Nordby i 1946 garden Tømte i Sandvika i Stange kommune. Her ble det i 1978 bygd et sentrallager. Selve produksjonen ble flyttet til Ottestad tidlig på 1990-tallet.

Ideal ble et familieforetak. Emil Nordbys brødre, Markus og Petter, arbeidet begge som verksmestere. Da fabrikken i 1949 kunne feire sitt 25-årsjubileum, var de to sønnene Reidar og Emil med i ledelsen. Eldstesønnen Reidar Nordby var disponent/daglig leder, mens Emil Nordby var inspektør. Reidar Nordby jr., Emil Nordbys barnebarn, var bedriftens siste administrerende direktør.

Fabrikken var i Nordby-familiens eie til det svenske konsernet Wasa kjøpte Ideal i 1987. Wasa og Ideal ble senere kjøpt opp av det italienske konsernet Barilla i 1999. Produksjon og distribusjon av disse varene ble i 2010 flyttet til Filipstad i Värmland i Sverige. I dag dekker et bilde av Ideals logo en hel vegg i Hamar rådhus, noe som tyder på at Ideal har vært en viktig bedrift og fabrikk for Hamar. Veggkunsten er laget av Matias Faldbakken.

Emil Nordbys veg i Ottestad, ikke langt fra flatbrødfabrikken, er oppkalt etter grunnleggeren.

Kilder