Emil Nordby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Emil Nordby.
Foto: Normann (1952)

Emil Nordby (født 21. mars 1888 i Østre Toten, død 16. august 1960) var industrileder. Han grunnla i 1924 Flatbrødfabrikken IdealHamar. Fabrikken lå i Vangsvegen, på tomta der Hamar rådhus ble reist i 2001. Småbrukersønnen Nordby ble en velstående mann, uten teoretisk utdanning etter folkeskolen. Emil Nordbys veg i Ottestad, ikke langt fra flatbrødfabrikken, er oppkalt etter han.

Bakgrunn og familie

Han ble født på småbruket Nordby i nærheten av Farås, Skreien i Østre Toten. Foreldrene var Magnus og Kari Nordby.

Han var gift med Marie (f. 1884), også hun fra Østre Toten. De fikk barna Hulda (f. 1909), Reidar (f. 1913), Edith (f. 1915) og Erik (f. 1920). Ifølge folketellinga for 1910 bodde Nordby-familien i Grønnegata 79 på Hamar, mens de i 1920 var registrert på adressa Haralds gate 17. I 1938 tegna arkitekt Rolf Prag en villa i funksjonalistisk stil for Nordby i Sandvika i Stange, og han og kona flytta hit.

Mekaniker

Faren, som var vegvokter og småbruker, ville at sønnen skulle arbeide med jorda. «Det hadde jeg ingen lyst til», har Emil Nordby sjøl fortalt i Totens bygdebok. «Jeg ville heller lage noe nytt og var tullet etter maskiner og kunne ikke tenke meg annet arbeid enn snekring og smedarbeid».

Villa Nordby i Stange. Huset i funkisstil ble tegna i 1938 av Rolf Prag, som var arkitekten bak flere hus i Hamar-området.
Foto: Normann (1943)

Som 16-åring fikk han begynne på et lite verksted på Toten. Først fikk han jobbe som hjulmaker, deretter som smed og til slutt som mekaniker.

Etter noen år fikk Nordby arbeid på Gjøvik, dernest var han ei stund i Kristiania, før han i 1907 havna på Nestlés melkefabrikkKapp som mekaniker. Ved årsskiftet 1907/08 ble han overflytta til Hamar melkefabrikk, som også tilhørte det sveitsiske konsernet. På denne fabrikken ble Emil Nordby til i 1915, da han starta et lite verksted på Ankerløkka. Han forteller:

Penger hadde jeg ikke, bare en gammel dreiebenk og bormaskin og noe småredskap, som jeg dels hadde laget sjøl, dels kjøpt med penger jeg møysommelig hadde spart sammen. Jeg var da gift og hadde tre barn. Det ble en hard tid, og det kunne tilmed hende jeg ikke engang hadde råd til å kjøpe ved. Dessuten måtte jeg begynne med reparasjon av biler og motorsykler, et arbeid som jeg praktisk talt ikke hadde noen erfaring i, men jeg måtte jo leve. Det gikk det også. Alt går.

Flatbrødfabrikken

Emil Nordby, til venstre, sammen med sønnene Erik og Reidar. Bildet er tatt ved Ideal-fabrikken i Vangsvegen.
Foto: Normann (1952)

I åra etter 1920 gikk Nordbys virksomhet dårlig. Det var lite å gjøre, og han kunne ikke sysselsette mer enn et par mann, etter at han en periode hadde hatt 10-12 ansatte. Det store vendepunktet kom i 1923, da Emil Nordbys flatbrødmaskin var ferdig. Dette var en oppfinnelse han hadde jobba med i lang tid, og etter at han fikk lånt en pengesum av vennen Ommund Ommundsen, fikk han endelig fullført arbeidet med maskinen. Den var liten, men fungerte, og ble plassert i et lite rom på loftet over verkstedet hans.

1. mai 1924 kom den første kassa med Ideal flatbrød på markedet. Samme år ble det danna et aksjeselskap med Emil Nordby som hovedaksjonær. Den første tida var han sjøl maskinmester og regnskapsfører, i tillegg til at han spikra kasser og frakte dem til jernbanen med håndkjerre. Etter noen år utvida han virksomheten, med bedre maskiner og påbygg på fabrikkbygningen. Produksjonen økte, og en del av flatbrødet ble eksportert. I de norsk-amerikanske delstatene i Midtvesten slo Ideals flatbrød spesielt godt an.

Fordi den trange sentrumstomta på Hamar ikke tillot flere utvidelser av flatbrødfabrikken, kjøpte Nordby i 1946 garden Tømte i Sandvika, Stange kommune. Noe av virksomheten flytta dit.

Ideal ble et familieforetak. Emil Nordbys brødre, Markus og Petter, arbeidde begge som verksmestere. Da fabrikken i 1949 feira sitt 25-årsjubileum, var de to sønnene Reidar og Emil med i ledelsen. Eldstesønnen Reidar Nordby var disponent/daglig leder, mens Emil Nordby var inspektør. Reidar Nordby jr., Emil Nordbys barnebarn, var administrerende direktør på 1980-tallet.

Emil Nordby døde 16. august 1960 og ble gravlagt på Hamar kirkegård. Ideal-fabrikken var i etterkommernes eie til 1987, da den ble solgt til det svenske Wasa-konsernet. Både Ideal og Wasa tilhører fra 1999 det italienske næringsmiddelselskapet Barilla. Flatbrødproduksjonen i Stange ble i 2010 flytta til Filipstad i Sverige. Til og med Emil Nordbys originale flatbrødmaskiner ble med til Wasa-anlegget i Värmland!

Kilder og litteratur

Eksterne lenker