Flikkeid stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flikkeid stasjon oversiktsfoto ved åpningen 1904.
Foto: Ukjent/Vest-Agder fylkeskonservator
Flikkeid stasjon oversiktskart.
Foto: Ukjent/Fylkeskonservatoren i Vest-Agder

Flikkeid stasjonFlekkefjordbanen hadde først status som stoppested, men ble oppgradert til stasjon i 1912. Stasjonen hadde stasjonsbygning, privet med vedbod og et vanntårn i vakker design. Dette er et av meget få vanntårn som er bevart. Tårnet har tank for åtte kubikkmeter vann. Det er stor stigning fra Flekkefjord og opp mot Flikkeid - derfor brukte damplokomotivene mye av både kull og vann på strekningen. Vanntårnet er nylig restaurert.


Oversikt over fredete kulturminner på Flikkeid stasjon. Kartet er hentet fra Riksantikvarens dokumentasjon i forbindelse med fredningen.
Foto: Ukjent/Riksantikvaren

Stasjonsbygningen ble prototyp

Stasjonsbygningene på Flekkefjordbanen ble tegnet av arkitekt Paul Armin Due (1870-1926) sammen med faren, jernbanens faste arkitekt, Paul Due (1835-1919). P.A. Due var utdannet i Tyskland og tegnet også en rekke andre stasjonsbygninger i landet.

Stasjonsbygninger av "Flikkeid-typen" ble et begrep, og tilsvarende bygninger har med sikkerhet blitt oppført på stasjonene Nittedal (Gjøvikbanen) samt Rise og FrolandTreungenbanen (Arendalsbanen). Flikkeid-typen har også dannet mønster for andre stasjonsbygninger her i landet. Mange av dem ble levert fra Strømmen Trævarefabrik.

Fredning

Flekkefjordbanen ble i 2015 gjenstand for en omfattende fredning. Flikkeids stasjonsbygning ble revet i 1967, men stasjonen for øvrig inngår i fredningen i sin helhet - se vedlagte kart fra Riksantikvaren.

Galleri

Kilder

  • Fylkeskonservatoren i Vest-Agder
  • Riksantikvaren
  • Kent Jensby Sørensen


5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.