Flyulykken ved Kinnekulle 1944

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Like etter midnatt 29. august 1944 styrtet et fly i fjellområdet Kinnekulle ved Vänern i Sverige. Flyet var på vei fra Stockholm til RAFs flyplass i Leuchars i Skottland med 15 nordmenn om bord. Passasjerene skulle til Storbritannia i tjeneste for Norge, både militært og sivilt. 11 personer omkom i ulykken, som var den mest alvorlige på denne ruten under krigen.

Hendelsesforløp

Faksimile fra Hamar Arbeiderblad 29. august 1964; utsnitt av omtale av Kinnekulle-ulykken i anledning 20-årsminnet, med intervju med en av de overlevende, daværende rådmann i Hamar, Tore Sanderud.

På kvelden 28. august lettet et fly av typen Lockheed Lodestar 18 tilhørende BOAC (British Overseas Airways Corporation) fra Bromma flyplass ved Stockholm. Om bord var det 12 nordmenn på vei til Storbritannia for å slutte seg til den norske utefronten, både til militærtjeneste og til sivile oppgaver for den norske eksil-regjeringen,11 menn og en kvinne. Det var også en besetning på tre i flyet; sjefspiloten Alf Kristian Hiorth, andrepilot Lars Larsen Bergo og telegrafisten Sven Brun Moe.

Alle om bord var altså norske. Målet for flygningen var Royal Air Force sin flybase ved Leuchars i Skottland. Denne spesielle ruten mellom Stockholm og Storbritannia under krigen ble gjerne kalt Stockholmsruten, Sverigeruten, Englandsruten, kurérruten og lignende, og ble benyttet av mange nordmenn. Alf Kristian Hiort var blant pilotene med mest erfaring fra flygningen Stockholm-Leuchars.

Etter avgang fra Bromma havnet flyet i uvær. Besetningen valgte å avbryte flygningen for å nødlande nær Göteborg, men det var tett tåke og man hadde også navigasjons- og radioproblemer, slik at flyet kom ut av kurs. Like etter midnatt 29. august 1944 styrtet flyet i fjellområdet Kinnekulle ved Vänerns sørøstlige bredd, nordvest for Skövde, hvor høyeste punkt er drøyt 300 meter over havet. Flyet traff nesten et utkikkstårn på sin ferd og lagde en gate i den tette granskogen sør for tårnet, før det tok fyr.

Av de 15 personene om bord omkom 11, 10 umiddelbart og en senere på sykehus. De overlevende fikk hjelp fra lokalbefolkningen nær styrtstedet. De omkomne ble etter hvert tatt ned fra fjellet og gravlagt i Lidköping 4. september 1944. Levningene til flere av dem ble etter krigen fraktet hjem til Norge og gravlagt på nytt (urnenedsettelser).

Blant de overlevende var senere rådmann i Hamar, Tore Sanderud (1919-2007), som etter krigen mottok Medaljen for edel dåd for sin innsats for medpassasjerene etter styrten.

De omkomne

Minnesmerket over Kinnekulle-ulykken. Det ble reist allerede i 1945 og bærer navnene på alle 11 omkomne.
Foto: Roy Nordqvist (2024)

De 11 omkomne (passasjerer/mannskap) var:

Til minne om hendelsen ble det i 1945 reist et minnesmerke på Kinnekulle på initiativ fra både nordmenn, svenske og dansker. I tillegg til navnene på de omkomne har minnesmerket denne teksten:

Natten den 28-29 augusti 1944 störtade på Kinnekulle ett norskt flygplan med 15 norrmän på veg att tjäna sitt land. … Svenskar, norrmän och danskar reste gemensamt detta minnesmärke år 1945.

Kilder