Fredfossgata

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Fredfossveien)
Hopp til navigering Hopp til søk

Fredfossgata er en veistrekning på drøyt 500 meter i utkanten av tettstedet Vestfossen i Øvre Eiker kommune. Veien ble anlagt omkring 1915 av Fredfoss Uldvarefabrikk og går fra Fredfoss til Doktorhjørnet, der den møter Fabrikkgata og Smørgravveien. Anleggelsen av denne veien innebar en betydelig forenkling av transport til og fra Vestfossen sentrum sammenliknet med den gamle veien, som gikk via Arneberg og Sandholt.

I årene før 1920 bygde Fredfoss Uldvarefabrikk flere arbeiderboliger langs Fredfossgata,og på folkemunne fikk disse navn som Arken, Uglebo og Langgården. Dessuten ble det bygd flere private villaer her. Dette er kjernen i det område som kalles for Vesle-Sverige, på grunn av de mange svenske tekstilarbeiderne som bosatte seg her.

KilderEiker Leksikons logo.jpeg Fredfossgata inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!