Fabrikkgata (Vestfossen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fabrikkgata på 1960-tallet, med Vestfossen sentrum og cellulosefabrikken i bakgrunnen.
Foto: Widerøe

Fabrikkgata er ei gate i Vestfossen i Øvre Eiker kommune. Den går fra krysset med Storgata, kjent som Jacobsen-hjørnet, i sentrum og rett østover mot Doktorhjørnet, der den møter Fredfossgata og Smørgravveien. Lengden er snaut 600 meter.

Navnet er kjent fra et kart for 1887, og den ble anlagt etter den store brannen i 1880, der mer enn 100 hus brant ned. Ved gjenreisning ble Fabrikkgata ei av hovedgatene i Vestfossen, som fikk industrien langs fossen på den ene siden og boligområder på den andre. Navnet skriver seg muligens fra Ekers Træsliberi, som var den eneste fabrikken i området på 1880-tallet, men det kan også ha sammenheng med forventningen om at det skulle bygges en ny fabrikk her som erstatning for det nedbrendte Vestfossen Spinderi & Væveri. Det skjedde imidlertid først i 1911-12, da Vestfos Cellulosefabrik bygde sin nye papirfabrikk langs nordsiden av Fabrikkgata. Dermed begynte navnet for alvor å passe.

Opprinnelig var Fabrikkgata bare snaut 200 meter lang, fra Storgata til den gikk over i Strandgata, som dreide nordover og gikk over i landevei. Omkring 1915-1916 ble imidlertid Fabrikkgata forlenget, slik at den fikk sin nåværende lengde. Dette ble den nye hovedveien ut av Vestfossen i retning Mjøndalen, samtidig som den nye veitraseen forenklet ransporten mellom Fredfoss Uldvarefabrikk og Vestfossen sentrum.


Kilder

  • Kart over Vestfossen fra 1879
  • Kart over Vestfossen fra 1887
  • Kart over Vestfossen fra 1915


Koordinater: 59.7319517° N 9.8729043° Ø
Eiker Leksikons logo.jpeg Fabrikkgata (Vestfossen) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!